Rogale z kapustą i mięsem

  • wyświetlono: 261 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Takie rogale są doskonałe na zimno i ciepło. Bardzo szybko znikają z talerza. Zapach , który unosi się po domu przy ich robieniu skusi każdego, do zajrzenia do kuchni . Wspaniałe , krucho drożdżowe ciasto, kryje w sobie nadzienie z kapusty i mięsa.

123
  • 12 porcje
  • 140min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany
5 dag. drożdży
2 żółtka
10 dag. rozpuszczonej margaryny
po szczypcie: soli i cukru
Nadzienie:
1 kg. kapusty kiszonej
0,5 kg. mięsa - łopatki surowej
2 cebule
2 łyżki oleju
2 szklanka wody
2 listki laurowe
1 łyżka przyprawy do mięs
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
1 łyżeczka majeranku
pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżeczka
sól do smaku
Dodatkowo:
Blaszka wyłożona papierem do pieczenia
1 białko roztrzepane
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka sezamu białego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Rogale z kapustą i mięsem

  • jk1. Zaczynam od nadzienia. Na oleju obsmażam mięso pokrojone w plastry, następnie dodaję cebulę, smażę, podlewam wodą, dodaję listki laurowe, przyprawę do mięs i duszę ok. godziny. Mięso wyjmuję, kroję na mniejsze części, a do cebuli dodaję przepłukaną wodą i poszatkowaną kapustę, mieszam , dodaję resztę przypraw i duszę do miękkości. Do kapusty dodaję mięso, mieszam i duszę aby płyn odparował. Studzę.
  • jk2. Robię rozczyn. Do letniej śmietany dodaje pokruszone drożdże i cukier, mieszam, pozostawiam na ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję do mąki rozczyn, żółtka, sól i letnie masło, zagniatam ciasto. Nakrywam je ściereczką i pozostawiam na pół godziny.
  • jk3. Ciasto ponownie zagniatam, dzielę na 3 części, wałkuję, koła dzielę na 4 części. Na każdej części kładę farsz, zwijam rogale.
  • jk4. Rogale układam na blasze, smaruję białkiem, posypuję zmieszanym sezamem z czarnuszką. Piekę 25 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Rogale można podać z ulubionym barszczykiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsokapustarogale
 

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: AnalizaSmaku

Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Święta coraz bliżej, a wraz z nimi...

Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną, pieczarkami i słonecznikiem

Dodane przez: KatarzynaJ

Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną,...

Doskonale smakują zarówno na ciepło,...

Paszteciki francuskie z mięsem

Dodane przez: neliada

Paszteciki francuskie z mięsem

Takie paszteciki to świetny pomysł...

paszteciki

Dodane przez: lucyna19

Puszyste paszteciki z mięsem

Drożdżowe paszteciki z mieloną...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Zapiekanki z kiszoną kapustą

Zapiekanki, kiszona kapusta?, jak...

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Dodane przez: AnetaJ

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Wydaje mi się, że kuchnię resztkową...