Rogale z kapustą i mięsem

5 (178 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie rogale są doskonałe na zimno i ciepło. Bardzo szybko znikają z talerza. Zapach , który unosi się po domu przy ich robieniu skusi każdego, do zajrzenia do kuchni . Wspaniałe , krucho drożdżowe ciasto, kryje w sobie nadzienie z kapusty i mięsa.

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka śmietany
    5 dag. drożdży
    2 żółtka
    10 dag. rozpuszczonej margaryny
    po szczypcie: soli i cukru
    Nadzienie:
    1 kg. kapusty kiszonej
    0,5 kg. mięsa - łopatki surowej
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    2 szklanka wody
    2 listki laurowe
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
    1 łyżeczka majeranku
    pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżeczka
    sól do smaku
    Dodatkowo:
    Blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    1 białko roztrzepane
    1 łyżka czarnuszki
    1 łyżka sezamu białego
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Przekąski

Rogale z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Zaczynam od nadzienia. Na oleju obsmażam mięso pokrojone w plastry, następnie dodaję cebulę, smażę, podlewam wodą, dodaję listki laurowe, przyprawę do mięs i duszę ok. godziny. Mięso wyjmuję, kroję na mniejsze części, a do cebuli dodaję przepłukaną wodą i poszatkowaną kapustę, mieszam , dodaję resztę przypraw i duszę do miękkości. Do kapusty dodaję mięso, mieszam i duszę aby płyn odparował. Studzę.
  • jk 2. Robię rozczyn. Do letniej śmietany dodaje pokruszone drożdże i cukier, mieszam, pozostawiam na ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję do mąki rozczyn, żółtka, sól i letnie masło, zagniatam ciasto. Nakrywam je ściereczką i pozostawiam na pół godziny.
  • jk 3. Ciasto ponownie zagniatam, dzielę na 3 części, wałkuję, koła dzielę na 4 części. Na każdej części kładę farsz, zwijam rogale.
  • jk 4. Rogale układam na blasze, smaruję białkiem, posypuję zmieszanym sezamem z czarnuszką. Piekę 25 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Rogale można podać z ulubionym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować