Rogale z kapustą i mięsem

  • wyświetlono: 196 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Takie rogale są doskonałe na zimno i ciepło. Bardzo szybko znikają z talerza. Zapach , który unosi się po domu przy ich robieniu skusi każdego, do zajrzenia do kuchni . Wspaniałe , krucho drożdżowe ciasto, kryje w sobie nadzienie z kapusty i mięsa.

DSC01703 (2)
  • 12 porcje
  • 140min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka śmietany
5 dag. drożdży
2 żółtka
10 dag. rozpuszczonej margaryny
po szczypcie: soli i cukru
Nadzienie:
1 kg. kapusty kiszonej
0,5 kg. mięsa - łopatki surowej
2 cebule
2 łyżki oleju
2 szklanka wody
2 listki laurowe
1 łyżka przyprawy do mięs
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
1 łyżeczka majeranku
pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżeczka
sól do smaku
Dodatkowo:
Blaszka wyłożona papierem do pieczenia
1 białko roztrzepane
1 łyżka czarnuszki
1 łyżka sezamu białego

Sposób przygotowania przepisu:

Rogale z kapustą i mięsem

  • jk1. Zaczynam od nadzienia. Na oleju obsmażam mięso pokrojone w plastry, następnie dodaję cebulę, smażę, podlewam wodą, dodaję listki laurowe, przyprawę do mięs i duszę ok. godziny. Mięso wyjmuję, kroję na mniejsze części, a do cebuli dodaję przepłukaną wodą i poszatkowaną kapustę, mieszam , dodaję resztę przypraw i duszę do miękkości. Do kapusty dodaję mięso, mieszam i duszę aby płyn odparował. Studzę.
  • jk2. Robię rozczyn. Do letniej śmietany dodaje pokruszone drożdże i cukier, mieszam, pozostawiam na ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję do mąki rozczyn, żółtka, sól i letnie masło, zagniatam ciasto. Nakrywam je ściereczką i pozostawiam na pół godziny.
  • jk3. Ciasto ponownie zagniatam, dzielę na 3 części, wałkuję, koła dzielę na 4 części. Na każdej części kładę farsz, zwijam rogale.
  • jk4. Rogale układam na blasze, smaruję białkiem, posypuję zmieszanym sezamem z czarnuszką. Piekę 25 minut w temp. 180 stopni.

Porady

Rogale można podać z ulubionym barszczykiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsokapustarogale
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jajeczno-serowe muffinki z papryką i mięsem

Dodane przez: zielonakuchniablog

Jajeczno-serowe muffinki z papryką i mięsem

Lżejsze, wysokobiałkowe muffinki...

Koreczki imprezowe z mięsem mielonym

Dodane przez: kada

Koreczki imprezowe z mięsem mielonym

Świetna przekąska na imprezę domową.

Przepyszne paszteciki

Dodane przez: Mała0801

Paszteciki z mięsem w cieście francuskim...

Przepyszne są dodatkiem najczęściej...

Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą, grzybami i śliwkami

Dodane przez: monika016

Kulebiak z ciasta francuskiego z kapustą,...

Przedstawiam przepis na świąteczny...

Dodane przez: Armi As

Ekspresowe bułeczki nadziewane kapustą i...

Bardzo lubię wypieki z ciasta na...

Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą

Dodane przez: bienpyt

Kruche różyczki z farszem grzybowym z kapustą

Zamiast tarty serwuję kruche różyczki...