Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Banany zapieczone w cieście francuskim z dużą ilością czekolady to coś pysznego. Słodkie, ale obłędnie pyszne. Najlepiej smakują gorące, takie zaraz po upieczeniu gdy rozpływają się w ustach, ale zimne też są dobre. Polecam na podwieczorek i na karnawałową przekąskę.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
    2 większe banany
    10 dag mlecznej czekolady
    1 jajko do posmarowania
    cynamon mielony według uznania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery Ciastka

Rogale z ciasta francuskiego z bananem i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy i odstawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej. Banany obieramy i nacinamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • 2. Ciasto francuskie kroimy na dwie części, na każdą część kładziemy banana, smarujemy obficie czekoladą ( połowa rozpuszczonej czekolady na jednego banana ) i zawijamy, na końcu zawijania zostawiamy kawałek ciasta, który nacinamy ostrym nożem i zawijamy banany. Na wierzchu powinno znaleźć się to nacięcie. Zwijamy tak, żeby uformować rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy cynamonem.
  • 3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut.
  • 4. Upieczone podajemy, najlepiej od razu gorące, ale smakują również na zimno. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wychodzi 2 duże porcje lub 4 mniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Ciasto francuskie Czekolada Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować