Rogale z polędwicą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne chrupiące rogale idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i na przekąskę.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 15 sztuk .

    550 g mąki

    75 g drożdży

    1 łyżeczka cukru

    1,5 łyżeczki soli

    około 370 ml wody

    1 łyżeczka oleju

    3 łyżki ziół prowansalskich

    2 duże cebule

    15 małych plasterków polędwicy sopockiej

    3 konserwowe ogórki

    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale z polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać ,pokroić w piórka,zeszklić na maśle .Przełozyć do miseczki.
  • 2. Drożdże rozetrzeć z cukrem ,2 płaskimi łyżkami mąki i 4 łyżkami wody.Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
  • 3. Mąkę przesiać do miski,dodać sól i zioła,wlać wyrośnięte drożdże i resztę wody.Ciasto wymieszać łyżką a następnie wyrobić gładkie ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać olej.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-0vwb4sh 4. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę.Zagnieć je ponownie ,rozwałkować i wykroić większe trójkąty .Na każdy położyć plaster polędwicy,łyżeczkę cebuli oraz cienki plaster ogórka .Zwijać w rulon nadając im kształt rogala.
  • 5. Układać na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce.Rogale spryskać wodą połączoną ze szczyptą soli .
  • 6. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 min w temp.200 st.C..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować