Rogale marcińskie po mojemu

0 (0 ocen)

Delikatne ciasto z bogatym nadzieniem, lukrem i orzechami na wierzchu.

Składniki:

  • Ciasto:
    30g świeżych drożdży (najlepiej kupionych na wagę, a nie te w kostce)
    szklanka mleka (250ml)
    ½ kg mąki tortowej
    szczypta soli
    1 laska wanilii
    3 duże żółtka
    70g cukru
    60g stopionego masła
    kostka miękkiego masła 82%

    Nadzienie:
    400g białego maku
    100g cukru pudru
    100g płatków migdałów
    200g orzechów włoskich
    100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    150g marcepanu
    4 łyżki śmietanki 30%
    3 białka
    szczypta soli
    ewentualnie kilka biszkopcików (jeśli masa jest zbyt rzadka)

    Dodatkowo:
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    50g płatków migdałów
    50g orzechów włoskich


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Do kawy Rogale Desery

Rogale marcińskie po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto półfrancuskie 1. Ciasto:
    50g masła topimy i studzimy. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę mleka oraz 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Cukier ucieramy z żółtkami.
    Pozostałą mąkę przesiewamy i powoli dodajemy pozostałe składniki: rozczyn drożdżowy, masę żółtkową, szczyptę soli, ziarenka z laski wanilii oraz resztę mleka. Wyrabiamy, dodając w trakcie przestudzone masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę, przykryte ściereczką.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Wałkujemy na spory prostokąt (mniej więcej wielkości piekarnikowej blachy do pieczenia) i smarujemy miękkim masłem, pozostawiając czyste boki. Składamy je do środka, a następnie na 3 części. Ponownie wałkujemy i składamy jak poprzednio. Przekładamy na wysypaną delikatnie mąką tackę, owijamy szczelnie folią spożywczą i przekładamy do lodówki. Po ok. godzinie ciasto ponownie wałkujemy i składamy. Odstawiamy do lodówki i jeszcze min. dwukrotnie powtarzamy proces składania i chłodzenia. Po ostatnim składaniu ciasto owinięte folią odkładamy na całą noc do lodówki, gdzie będzie spokojnie wyrastało. Schłodzone ciasto wyjmujemy na chwilę przed przygotowaniem rogali, by delikatnie się ociepliło i lepiej wałkowało (lżej!).
  • Nadzienie 2. Nadzienie:
    Również można przygotować dzień wcześniej, ale przechowywać w chłodnym miejscu- ze względu na surowe białka w masie.

    Biały mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z marcepanem.
    Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy.
    Z białek ubijamy pianę, łączymy z przygotowanym nadzieniem makowym. Jeśli masa jest rzadka możemy dodać kilka drobno zmielonych biszkoptów. Jeśli jednak jest twarda (i widać że będzie ciężko rozsmarować na cieście), to dodajemy odrobinę śmietanki.
  • Wykonanie 3. Wykonanie:
    Przygotowane, ocieplone ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na prostokąt, tak by wysokość wynosiła ok 20cm, a grubość pół cm. Kroimy na prostokąty, których szerokość podstawy stanowi ok 10cm. Smarujemy masą makowo-bakaliową i zwijamy do środka raz, po czym nacinamy rogala na środku (jak na zdjęciu) i zwijamy do końca rozchylając go lekko na bok.
    Układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia robiąc ok 2-3cm odstępy między nimi. Odstawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
    Przed pieczeniem smarujemy żółtkiem jajka wymieszanym z mlekiem.
    Rogale pieczemy w nagrzanym do 190-200st C piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) ok 15-20 minut, do zrumienienia.
    W trakcie pieczenia z pozostałego białka, cukru pudru oraz soku z cytryny przygotowujemy lukier, którym polewamy ciepłe, ale nie gorące rogale. Posypujemy posiekanymi drobno bakaliami.

Porady

Ilość rogali zależy tak naprawdę od tego jak duże trójkąty zrobimy. Możemy zrobić jeszcze mniejsze lub wręcz przeciwnie- większe, tak jak typowo poznańskie rogale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować