Rogale marcińskie

0 (0 ocen)

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne rogale z dużą ilością migdałów i orzechów w nadzieniu, którego głównym składnikiem jest biały mak.

  • 10 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • składniki na ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych rogali):

    mąka pszenna poznańska typ 500 3,5 szklanki
    ciepłe mleko 1 szklanka
    20 gram świeżych drożdży
    1 jajko
    16 gram cukru waniliowego
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    250 gram masła

    składniki na nadzienie:

    250 gram białego maku
    olejek migdałowy duży
    pół szklanki cukru
    100 gram orzechów włoskich
    100 gram blanszowanych migdałów
    2-3 łyżki rodzynek
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
    250 ml śmietanki 30 % tłuszczu

    składniki na lukier:

    sok z połowy cytryny
    1 szklanka cukru pudru

    do posypania rogali rozdrobnione orzechy lub migdały.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Rogale marcińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogale Marcińskie. 1. 1 - W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, do drugiego rondelka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy.

    2 - Do miski przesiewamy mąkę, w mniejszej miseczce rozcieramy drożdże z cukrem żeby się upłynniły.

    3 - Do mąki wsypujemy szczyptę soli, wlewamy podgrzane mleko, dodajemy roztrzepane jajko, upłynnione drożdże i cukier waniliowy,

    4 - wszystko mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło,

    5 - Ciasto ma powstać lepiące nie odchodzące od łyżki tak jak w cieście drożdżowym.

    6 - Wyrobione ciasto w misce owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki żeby wyrosło.

    7 - Robimy nadzienie do rogali:

    a - blanszowanie migdałów, zalane wrzącą wodą migdały parzymy 5 minut, ostudzone obieramy z brązowej łuski.
    b - do gotującej wody wsypujemy biały mak, pamiętajmy o mieszaniu, doprowadzamy do wrzenia i parzymy 10 minut.
    c - kroimy migdały,
    d - ugotowany mak odcedzamy na gęstym sicie i odstawiamy do ostygnięcia, ostudzony mak mielimy dwa razy b.drobno,

    8 - powracamy do ciasta: wyjmujemy z lodówki chłodne wyrośnięte ciasto, dokładnie wyrabiamy na stolnicy, gdy ciasto będzie podlepiać się do stolnicy, podsypujemy go mąką,

    9 - rękoma formujemy ciasto na kształt prostokąta i przystępujemy do wałkowania, podsypujemy mąką ciasto i wałek,

    10 - wałkujemy z ciasta prostokąt o wymiarach 30 na 15 cm,

    11 - rozwałkowany z ciasta prostokąt smarujemy miękkim masłem na 2/3 powierzchni zostawiając 1 cm marginesu na zlepianie ciasta, a to dlatego, żeby przy kolejnym wałkowaniu ciasta, nie wypłynęło masło,

    12 - przystępujemy do składania ciasta:

    a - nie posmarowaną część ciasta nakładamy do połowy nasmarowanego ciasta,
    b - drugą, nasmarowaną część ciasta nakładamy na złożoną część ciasta,
    c - dokładnie zlepiamy boki ciasta, lekko dociskamy rękoma ciasto i delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki jaki był wcześniej, 15 na 30 cm, i ponownie składamy ciasto na 1/3,jak poprzednio,
    d - ciasto owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 45 minut, Upewnijmy się czy ciasto jest szczelnie zawinięte folią, gdyż garujące ciasto może nam wypłynąć,

    13 - powracamy do farszu makowego:

    a - do garnka wlewamy śmietanę i cukier, zagotowujemy, dodajemy zmielony mak, pokrojone orzechy, wsypujemy wcześniej blanszowane i pokrojone migdały, skórki pomarańczowe i rodzynki, cały czas wszystko mieszamy, dodajemy olejek migdałowy i nadal mieszamy,
    b - gotową masę przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia,

    14 - ponownie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je i składamy tak jak wcześniej, zawijamy ponownie w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut,

    15 - takie wałkowanie i schładzanie powinniśmy wykonać trzy razy, tylko po trzecim wałkowaniu chłodzenie powinno trwać 5 godzin, a najlepiej całą noc,

    16 - po minimum 5 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki, pamiętajmy by to zrobić 20 minut przed robieniem rogalików,

    17 - blachę do pieczenia wyściełamy papierem do pieczenia,

    18 - ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 66 na 34 cm. pamiętajmy o przekładaniu na drugą stronę i podsypywaniu ciasta mąką, tak żeby nie przywierało się do stolnicy,

    19 - rozwałkowane ciasto kroimy na trójkąty o wymiarze podstawa 12 cm a wysokość 34 cm, można posłużyć się linijką i zaznaczyć odpowiednie miejsca co nie wątpliwie ułatwi nam wycinanie trójkątów,

    20 - przed nałożeniem nadzienia, masę należy troszkę rozgnieść łyżką żeby była elastyczniejsza przy nakładaniu,

    21 - rozsmarowujemy masę zostawiając mały margines po brzegach na wszystkich bokach trójkąta,

    22 - musimy rozsmarować masę równomiernie na każdym trójkącie by była ta sama ilość masy,

    23 - zaginamy trójkąty na podstawie (około 5 cm), robimy nacięcie w połowie zagiętej podstawy, tak aby na początku zwijania rogala ciasto można było rozszerzyć, zwijamy formułując kształt rogala,

    24 - zwinięte rogale układamy na wcześniej przygotowanej blasze z niewielkimi odstępami by rogale się nie pozlepiały,

    25 - tak poukładane rogale (6 sztuk na blachę) przykrywamy i pozostawiamy na 40 - 50 minut w celu wyrośnięcia lub podwojenia objętości,

    26 - przed włożeniem rogali do piekarnika smarujemy rogale roztrzepanym jajkiem,

    27 - tak przygotowane rogale pieczemy w piekarniku około 20-30 minut (ja piekłem 25 minut), piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni,

    28 - przygotowujemy lukier, składniki:

    1 szklanka cukru pudru
    sok z połowy cytryny

    Posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania rogali.

    a - wyciśnięty sok z połowy cytryny wlewamy do cukru pudru,
    b - intensywnie mieszamy tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję,

    29 - wyjmujemy z pieca nasze rogaliki i jeszcze ciepłe smarujemy lukrem oraz posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami, tak by się dobrze wtopiły w lukier.

    30 - ostygnięte możemy konsumować.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na produkty marki
-20% na produkty marki
Rabat 20% na produkty marki Ri... więcej»
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
+
-20% na produkty marki
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Szalenstwo24
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% przy zakupie min... więcej»
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować