Rogale francusko-drożdżowe z białym makiem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Na 100-tny wpis musi być coś niezwykle apetycznego. Proponuję rogale na cieście francusko -drożdżowym. Najukochańsze mojej mamy, więc kiedy chcę jej zrobić małą przyjemność, sięgam właśnie po ten przepis. Ciasto jest niezwykle lekkie i maślane, a co ważne długo pozostaje świeże.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto francusko-drożdżowe:
    • 500 g mąki pszennej
    • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 60 g drożdży
    • niepełna szklanka cukru waniliowego
    • 1 szklanka ciepłego (lekko podgrzanego) mleka 0,5%
    • 150 g stopionego, przestudzonego masła
    • szczypta soli
    • 400 g masła z lodówki
    Na farsz:
    • 250 g białego maku
    • 220 g herbatników
    • 3/4 szklanki cukru waniliowego
    • 100 g orzechów włoskich
    • 150 g migdałów
    • 200 g suszonej żurawiny
    • 4 szklanki mleka 0,5%
    • łyżka ekstraktu waniliowego
    Dekoracja:
    • sok z 2 cytryn
    • cukier puder- ile zabierze sok (na lukier)
    • 100 g uprażonych, przesiekanych migdałów
    • 100 g przesiekanej suszonej żurawiny
    Dodatkowo:
    • jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Ciasto

Rogale francusko-drożdżowe z białym makiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto francusko-drożdżowe 1. Ciasto i farsz należy przygotować dzień wcześniej.
    Ciasto- zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru waniliowego. Kiedy zaczną przybierać płynną konsystencję, dolewamy ciepłe mleko. Dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę wysypujemy obie mąki i resztę cukru, dodajemy szczyptę soli. Robimy dołeczek, do dołeczka wlewamy rozbełtane jajka i żółtko. Zagarniamy je mąką. Ponownie robimy dołeczek, wlewamy zaczyn, roztopione masło. Szybko zarabiamy dość luźne ciasto. Starajmy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło.
  • ciasto francusko drożdżowe 2. Kiedy ciasto będzie już chłodne, rozwałkowujemy je na dość cienki prostokąt. Na prostokącie na jednej połówce rozkładamy cienko masło z lodówki. Przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Ciasto składamy jeszcze na połowę i wałkujemy. Ponownie składamy je na trzy części i wkładamy do schłodzenia do lodówki. Po ok. 20 minutach ciasto wyjmujemy, wałkujemy, składamy znowu na 3 części i wstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce całą noc.
  • farsz 3. Farsz- Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa sie nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Odstawiamy na noc do lodówki.
    Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy.
  • rogale- zawijanie 4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, żeby łatwiej było nam wałkować i wykrawać rogale. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wykrawamy dość duże trójkąty. Na grubszym końcu wykładamy farsz, na farszu układamy dużą ilość suszonej żurawiny i zawijamy. Rogale układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im 20 minut na wyrośnięcie.
  • rogale 5. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, teroobieg, ok. 22 minut.
    Przygotowujemy lukier- wyciskamy sok z 2 cytryn i ucieramy go z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowanym lukrem zdobimy jeszcze ciepłe rogale. Posypujemy je bakaliową posypką przygotowaną z przesiekanych, podprażonych migdałów i suszonej żurawiny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować