Rogale francusko-drożdżowe z białym makiem i żurawiną

  • wyświetlono: 660 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Na 100-tny wpis musi być coś niezwykle apetycznego. Proponuję rogale na cieście francusko -drożdżowym. Najukochańsze mojej mamy, więc kiedy chcę jej zrobić małą przyjemność, sięgam właśnie po ten przepis. Ciasto jest niezwykle lekkie i maślane, a co ważne długo pozostaje świeże.

Ewa Mróz
  • 120min

Składniki

Na ciasto francusko-drożdżowe:
• 500 g mąki pszennej
• 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• 2 jajka
• 1 żółtko
• 60 g drożdży
• niepełna szklanka cukru waniliowego
• 1 szklanka ciepłego (lekko podgrzanego) mleka 0,5%
• 150 g stopionego, przestudzonego masła
• szczypta soli
• 400 g masła z lodówki
Na farsz:
• 250 g białego maku
• 220 g herbatników
• 3/4 szklanki cukru waniliowego
• 100 g orzechów włoskich
• 150 g migdałów
• 200 g suszonej żurawiny
• 4 szklanki mleka 0,5%
• łyżka ekstraktu waniliowego
Dekoracja:
• sok z 2 cytryn
• cukier puder- ile zabierze sok (na lukier)
• 100 g uprażonych, przesiekanych migdałów
• 100 g przesiekanej suszonej żurawiny
Dodatkowo:
• jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Rogale francusko-drożdżowe z białym makiem i żurawiną

  • ciasto francusko-drożdżowe1. Ciasto i farsz należy przygotować dzień wcześniej.
    Ciasto- zaczynamy od przygotowania zaczyny. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru waniliowego. Kiedy zaczną przybierać płynną konsystencję, dolewamy ciepłe mleko. Dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły pracować. Na stolnicę wysypujemy obie mąki i resztę cukru, dodajemy szczyptę soli. Robimy dołeczek, do dołeczka wlewamy rozbełtane jajka i żółtko. Zagarniamy je mąką. Ponownie robimy dołeczek, wlewamy zaczyn, roztopione masło. Szybko zarabiamy dość luźne ciasto. Starajmy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się schłodziło.
  • ciasto francusko drożdżowe2. Kiedy ciasto będzie już chłodne, rozwałkowujemy je na dość cienki prostokąt. Na prostokącie na jednej połówce rozkładamy cienko masło z lodówki. Przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Ciasto składamy jeszcze na połowę i wałkujemy. Ponownie składamy je na trzy części i wkładamy do schłodzenia do lodówki. Po ok. 20 minutach ciasto wyjmujemy, wałkujemy, składamy znowu na 3 części i wstawiamy do lodówki. Czynność powtarzamy jeszcze jeden raz. Ciasto powinno chłodzić się w lodówce całą noc.
  • farsz3. Farsz- Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy biały mak, lekko przesiekane orzechy włoskie i migdały oraz pokruszone herbatniki. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, cały czas mieszając i pilnujący, by masa sie nie przypaliła. Po tym czasie masę studzimy, przestudzoną trzykrotnie mielimy. Odstawiamy na noc do lodówki.
    Przed faszerowaniem dodajemy do masy ekstrakt waniliowy i dobrze mieszamy.
  • rogale- zawijanie4. Ciasto dzielimy na mniejsze części, żeby łatwiej było nam wałkować i wykrawać rogale. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, z którego wykrawamy dość duże trójkąty. Na grubszym końcu wykładamy farsz, na farszu układamy dużą ilość suszonej żurawiny i zawijamy. Rogale układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Dajemy im 20 minut na wyrośnięcie.
  • rogale5. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, teroobieg, ok. 22 minut.
    Przygotowujemy lukier- wyciskamy sok z 2 cytryn i ucieramy go z cukrem pudrem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowanym lukrem zdobimy jeszcze ciepłe rogale. Posypujemy je bakaliową posypką przygotowaną z przesiekanych, podprażonych migdałów i suszonej żurawiny. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadŻurawinaświętaśniadaniekarnawałrogaledrugie śniadanieprezent kulinarnybiały makrogale francusko-drożdżoweciasto francusko-drożdżowena wynossłodki prezentkonkurs_żurawina

Komentarze

Podobne przepisy

image-0kwrbvu

Dodane przez: Alex M

Blondies z makiem i żurawiną

Siostra popularnego brownie, blondyna...

image-22rvo5a

Dodane przez: agarybak76

Świderki francuskie z makiem

Pyszne i błyskawiczne w wykonaniu,...

Rogale z makiem

Dodane przez: mariwanna

Rogale z makiem

bardzo pyszne

image-27yn2d6

Dodane przez: Apetyczna babeczka

ROGALE DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ

A gdyby tak usiąść wygodnie na...

rogale z makiem

Dodane przez: iziona

Rogale z makiem

Rogale takie troszkę dla leniwych...

image-0p4ctqr

Dodane przez: Alex M

Sernik z białą czekoladą i żurawinami

Przepyszny słodki serniczek z białą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE