Rogale drożdzowe z powidłami sliwkowymi z rumem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

polecam proste pulchne i aromatyczne , pachnące i smaczne rogaliki drożdzowe z nadzieniem z powideł z rumem:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 dag mąki
    1\4 szklanki ciepłego mleka
    około 100 g masła
    1 łyzeczka cukru
    8 dag drożdzy
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ewentualnie cukier waniliowy

    Nadzienie
    powidła śliwkowe z rumem
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale drożdzowe z powidłami sliwkowymi z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko połaczyć z pokruszonymi drożdżami, dodac łyżeczkę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką.
    Jajko ubić z cukrem pudrem i dodać do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy.
    Wyrobic gładkie ciasto, przykryć folią i schłodzic conajmniej godzinę.
    Z ciasta uformować 2 kulki. Każdą rozwałkować na placek pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie, ułożyć po łyżeczce powideł z rumem. Zwijać , formując rogaliki.
    Rogaliki układać na wyłozonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować