Rogale drożdzowe z powidłami sliwkowymi z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko połaczyć z pokruszonymi drożdżami, dodac łyżeczkę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką.
Jajko ubić z cukrem pudrem i dodać do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy.
Wyrobic gładkie ciasto, przykryć folią i schłodzic conajmniej godzinę.
Z ciasta uformować 2 kulki. Każdą rozwałkować na placek pokroić na trójkąty. Na każdym trójkącie, ułożyć po łyżeczce powideł z rumem. Zwijać , formując rogaliki.
Rogaliki układać na wyłozonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze