Rogale bydgoskie

4.5 (155 ocen)

  • Średni

Pyszne,aromatyczne rogale wypełnione białym makiem i bakaliami w rodzinnych stronach(kuj-pom) zwane są 'bydgoskimi' lub 'kujawskimi'.Swym (nieco orzechowym) aromtem zachwycą nawet wybrednych smakoszy.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 450 gramów
    - drożdże: 40 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - surowe żółtka: 2 sztuki
    - tłuszcz (masło lub dobra margaryna): 50 gramów
    - mleko: 0.5 litra
    - mąka do posypania: 50 gramów
    - masło lub margaryna: 200 gramów
    - jajko do smarowania ciasta: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta

    - biały mak: 300 gramów
    - masa marcepanowa: 100 gramów
    - cukier puder: 150 gramów
    - migdały w płatkach uprażone: 80 gramów
    - orzechy włoskie: 80 gramów
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 2 łyżki
    - daktyle suszone: 10 sztuk
    - rodzynki: 20 gramów
    - gęsta kwaśna śmietana: 2 łyżki
    - pokruszone biszkopty: 3 sztuki

    - cukier puder: 300 gramów
    - cytryna (lub pół pomarańczy): 1 sztuka
    - woda: 2 łyżki
    - rum: 2 łyżki
    - olejek pomarańczowy (opcjonalnie): 1 sztuka

    - orzechy uprażone, posiekane: 10 łyżek
    - kandyzowana skórka pomarańczowa: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale bydgoskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, mleko zagrzać w garnuszku.
  • 2. Z drożdży, cukru, 150g mąki i mleka zrobić rozczyn (powinien być dość gęsty).
  • 3. Gdy wyrośnie włożyć do mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtko, szczyptę soli i starannie zagnieść.
  • 4. Wyrobić ciasto pod koniec dodając stopiony tłuszcz (masło/margarynę).
  • 5. Przykryte ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia, następnie wyłożyć na stolnicę, wywałkować w formie koła.
  • 6. Nałożyć na środek 200g masła (miękkiego), rozsmarować nożem, tak aby można było złożyć w kopertę jak ciasto francuskie.
  • 7. Założyć ciasto w kopertę, wałkować w prostokąt i złożyć na 3 części w książeczkę; powtórzyć tak 4 razy.
  • 8. Ostatnim razem wywałkowac ciasto w formie prostokąta na grubość 1/2 cm, krajać na pasy szerokości 10 cm i następnie na równe trójkąty.
  • 9. Na środek trójkąta nalożyć nadzienie (przepis poniżej-pkt.13), zwijac ciasto w taki sposób, aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika.
  • 10. Nadać formę półksiężyca i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić w temperaturze pokojowej by urosły.
  • 11. Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C . Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut.
  • 12. Wyjąć, wyłożyć, gdy ostygną polukrować i posypać uprażonymi orzechami i kawałkami skórki pomarańczowej.
  • 13. NADZIENIE:
    Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami.
  • 14. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z orzechami, pokruszone biszkopty, posiekane daktyle, skórkę pomarańczową i rodzynki.
  • 15. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - jedynie do uzyskania zwartej, plastycznej masy. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i konsystnecję należy zmieniać dodając stopniowo śmietany.
  • 16. Tak przygotowana masą napełniać rogaliki.
  • 17. LUKIER:

    Cukier puder ucierać, dodając po parę kropel soku z cytryny lub pomarańczy, rumu oraz opcjonalnie olejku tak aby utworzyła się odpowiednio gęsta masa. (W razie potrzeby dolać odrobinę wody.)

    Tak przygotowanym lukrem ugarnirować rogaliki, posypując dodatkowo uprażonymi orzechami i skórką pomarańczową.

    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować