Pyszne,aromatyczne rogale wypełnione białym makiem i bakaliami w rodzinnych stronach(kuj-pom) zwane są 'bydgoskimi' lub 'kujawskimi'.Swym (nieco orzechowym) aromtem zachwycą nawet wybrednych smakoszy.
Średni
Składniki:
- mąka: 450 gramów
- drożdże: 40 gramów
- cukier: 50 gramów
- surowe żółtka: 2 sztuki
- tłuszcz (masło lub dobra margaryna): 50 gramów
- mleko: 0.5 litra
- mąka do posypania: 50 gramów
- masło lub margaryna: 200 gramów
- jajko do smarowania ciasta: 1 sztuka
- sól: 1 szczypta
Rogale bydgoskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, mleko zagrzać w garnuszku.
2.Z drożdży, cukru, 150g mąki i mleka zrobić rozczyn (powinien być dość gęsty).
3.Gdy wyrośnie włożyć do mąki, dodać rozmącone z resztą mleka żółtko, szczyptę soli i starannie zagnieść.
4.Wyrobić ciasto pod koniec dodając stopiony tłuszcz (masło/margarynę).
5.Przykryte ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia, następnie wyłożyć na stolnicę, wywałkować w formie koła.
6.Nałożyć na środek 200g masła (miękkiego), rozsmarować nożem, tak aby można było złożyć w kopertę jak ciasto francuskie.
7.Założyć ciasto w kopertę, wałkować w prostokąt i złożyć na 3 części w książeczkę; powtórzyć tak 4 razy.
8.Ostatnim razem wywałkowac ciasto w formie prostokąta na grubość 1/2 cm, krajać na pasy szerokości 10 cm i następnie na równe trójkąty.
9.Na środek trójkąta nalożyć nadzienie (przepis poniżej-pkt.13), zwijac ciasto w taki sposób, aby koniec trójkąta wypadł na wierzchu i odwrócony był do środka rogalika.
10.Nadać formę półksiężyca i ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Zostawić w temperaturze pokojowej by urosły.
11.Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st.C . Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut.
12.Wyjąć, wyłożyć, gdy ostygną polukrować i posypać uprażonymi orzechami i kawałkami skórki pomarańczowej.
13.NADZIENIE:
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami.
14.Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z orzechami, pokruszone biszkopty, posiekane daktyle, skórkę pomarańczową i rodzynki.
15.Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - jedynie do uzyskania zwartej, plastycznej masy. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i konsystnecję należy zmieniać dodając stopniowo śmietany.
16.Tak przygotowana masą napełniać rogaliki.
17.LUKIER:
Cukier puder ucierać, dodając po parę kropel soku z cytryny lub pomarańczy, rumu oraz opcjonalnie olejku tak aby utworzyła się odpowiednio gęsta masa. (W razie potrzeby dolać odrobinę wody.)
Tak przygotowanym lukrem ugarnirować rogaliki, posypując dodatkowo uprażonymi orzechami i skórką pomarańczową.
Komentarze