Rogale/ bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce łączymy ze sobą masło, jajka, sól i resztę mąki. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut. Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części ( jeżeli chcemy robić tylko bułki lub rogale, nie dzielimy ciasta). Jedną z nich rozwałkowujemy na grubość 3- 4 cm i wycinamy krążki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok 3 mm i dzielimy na 8 trójkątów. Zawijamy od podstawy do wierzchołka. Następnie przekładamy na blaszkę do wyrośnięcia na 30 minut. Wszystko smarujemy mlekiem i posypujemy makiem lub innymi nasionkami. Pieczemy w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez około 20- 25 minut. Cały czas pilnujemy, żeby się za bardzo nie przybrązowiły.
Smacznego:)
Komentarze