ROGALE "ANGIELSKIE"

  • wyświetlono: 482 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Nazwałam je "angielskie" bo to wspaniałość na śniadanie po angielsku ---do kawki :) pyszota

agus11013
  • 90min

Składniki

2 szklanki mąki pszennej typ.500
1 jajko
szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1/3 kostki drożdży
3 płaskie łyżki cukru
1/2 kostki margaryny 70% tłuszczu (np.KASIA)
owoce na nadzienia: jabłko, brzoskwinia, --to co mamy

Sposób przygotowania przepisu:

ROGALE "ANGIELSKIE"

  • 1. Margarynę rozpuścić, mleko podgrzać dodać do niego cukier i drożdże--wszytko dokładnie rozmieszać.Odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do miski dodać sól, jajko i mleko z drożdżami oraz rozpuszczoną przestudzoną margarynę.Wszystko dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką aby nie wyschło -wstawić do lodówki na około 45 minut.
    Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, uformować koło i pokroić na 12 trójkątów. Każdy nadziać np. jabłkiem, brzoskwinią. Zwijać rogaliki układać na blaszce. Wierzch posmarować mlekiem.Piec w piekarniku z termoobiegiem 180* około 25 minut, na rumiano.

Porady

Ciepłe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieciasto drożdżowe owoce

Komentarze

Podobne przepisy

Rogale marcińskie

Dodane przez: edytaha

Rogale marcińskie

Czasochłonne i wymagające sporego...

Rogale Marcińskie

Dodane przez: Cukiereczek

Rogale Marcińskie

Kształt rogala ma nawiązywać do...

Dodane przez: inkaP

Klasyczne angielskie herbatniki "S"

Takie herbatniki znalazłam w angielskiej...

rogale marcińskie

Dodane przez: agnes8118

Rogale marcińskie

Moje drugie "podejście" do przepisu...

image-084y8i2

Dodane przez: anusia22279

Pączki Angielskie

są smaczne szybko się robi doskonałe...

image-2785gvr

Dodane przez: KuchniaPoli

Rogale czekoladowe

Rogale czekoladowe, lekko oprószone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE