Rogale "angielskie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić, mleko podgrzać dodać do niego cukier i drożdże--wszytko dokładnie rozmieszać.Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski dodać sól, jajko i mleko z drożdżami oraz rozpuszczoną przestudzoną margarynę.Wszystko dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką aby nie wyschło -wstawić do lodówki na około 45 minut.
Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, uformować koło i pokroić na 12 trójkątów. Każdy nadziać np. jabłkiem, brzoskwinią. Zwijać rogaliki układać na blaszce. Wierzch posmarować mlekiem.Piec w piekarniku z termoobiegiem 180* około 25 minut, na rumiano.
Porady
Ciepłe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Komentarze