ROGALE "ANGIELSKIE"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nazwałam je "angielskie" bo to wspaniałość na śniadanie po angielsku ---do kawki :) pyszota

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ.500
    1 jajko
    szczypta soli
    1/4 szklanki mleka
    1/3 kostki drożdży
    3 płaskie łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny 70% tłuszczu (np.KASIA)
    owoce na nadzienia: jabłko, brzoskwinia, --to co mamy

Rogale "angielskie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić, mleko podgrzać dodać do niego cukier i drożdże--wszytko dokładnie rozmieszać.Odstawić do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiać do miski dodać sól, jajko i mleko z drożdżami oraz rozpuszczoną przestudzoną margarynę.Wszystko dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką aby nie wyschło -wstawić do lodówki na około 45 minut.
    Po tym czasie wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, uformować koło i pokroić na 12 trójkątów. Każdy nadziać np. jabłkiem, brzoskwinią. Zwijać rogaliki układać na blaszce. Wierzch posmarować mlekiem.Piec w piekarniku z termoobiegiem 180* około 25 minut, na rumiano.

Porady

Ciepłe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy