Rogale a'la 7days - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 4 kopatymi łyżkami mąki. Zostawić, az rozczyn urośnie.
2.Rodzynki zalać wrzątkiem. Obrane i wydrążone jabłka pokroić na kawałki (w kostkę) i przesmażyć na maśle. Dodać Odcedzone rodzynki oraz cukier puder i wymieszać. Na sam koniec dodać trochę cynamonu, wymieszać i zestawić z ognia.
3.Mąkę połączyć z wyrośniętym rozczynem, rozpuszczonym ciepłym masłem, wodą oraz rozkłóconym ( z pozostałą ilością cukru) jajem. Ciasto zagniatać, aż do momentu gdy przestanie sie lepić do rąk.
Ciasto rozwałkować, wykrawać duże trójkąty (ok. 20cm bok), nakładać nadzienie i zwijać w rogale.
4.Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem (układać w dość dużych odstępach od siebie). Rogale posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C.Piec ok 15 minut, aż rogale się zarumienią.
5.ilość porcji: około 12 rogali
Porady
* ilość cukru uzależnić od rodzaju jabłek. Ja użyłam kwaśnych jabłek (papierówek) dlatego musiałam dać tyle cukru.
Komentarze