Rogale a'la 7days

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drożdżowe rogale z jabłkiem i rodzynkami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    40g drożdży
    3,5 szkl. mąki tortowej
    3/4 szkl. mleka
    1 jajo
    2 łyżki masła (roztopionego)
    4 łyżki wody
    4 łyżki cukru

    NADZIENIE:
    ok. 400g obranych i wydrążonych jabłek
    1/3 szkl. rodzynków
    1/3 szkl. cukru pudru *
    1 łyżka masła
    trochę cynamonu

    DODATKOWO:
    żółtko (do posmarowania rogali)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale a'la 7days - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z 4 kopatymi łyżkami mąki. Zostawić, az rozczyn urośnie.
  • rogale 2. Rodzynki zalać wrzątkiem. Obrane i wydrążone jabłka pokroić na kawałki (w kostkę) i przesmażyć na maśle. Dodać Odcedzone rodzynki oraz cukier puder i wymieszać. Na sam koniec dodać trochę cynamonu, wymieszać i zestawić z ognia.
  • rogale 3. Mąkę połączyć z wyrośniętym rozczynem, rozpuszczonym ciepłym masłem, wodą oraz rozkłóconym ( z pozostałą ilością cukru) jajem. Ciasto zagniatać, aż do momentu gdy przestanie sie lepić do rąk.
    Ciasto rozwałkować, wykrawać duże trójkąty (ok. 20cm bok), nakładać nadzienie i zwijać w rogale.
  • rogale 4. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem (układać w dość dużych odstępach od siebie). Rogale posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C.Piec ok 15 minut, aż rogale się zarumienią.
  • rogale 5. ilość porcji: około 12 rogali

Porady

* ilość cukru uzależnić od rodzaju jabłek. Ja użyłam kwaśnych jabłek (papierówek) dlatego musiałam dać tyle cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować