Rogale

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak dzieciństwa

  • 60 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1 jajko
    1 kostka masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany’
    ½ szklanki mleka
    3 dag drożdży
    3 łyżki cukru

Rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier, mleko rozrobić ( tylko wymieszać). Następnie wlać do mąki na stolnicy, dodać jajko, masło, śmietanę i wyrobić ciasto. Zostawić na 1 godzinę w lodówce. Rozwałkować w koło, kroić trójkąty (radełkiem) i zwijać rogale (np. z marmoladą, powidłami). Posmarować białkiem i posypać cukrem . Piec na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy