1.Roztopić margarynę. Mleko podgrzać, dadać szczyptę soli, odrobinę cukru i mąki, wkruszyć drożdże-zostawić do wyrośnięcia rozczynu.
2.Do rozczynu dodać mąkę, rozmącone jajka z cukrem i roztopioną margarynę.
3.Wyrobić ciasto, posypać mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (z 2-3 razy przemieszać i pozostawić do dalszego wyrośnięcia).
4.Rozwałkować ciasto.
5.Wykroić trójkąty i nałożyć masę makową.
PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ:
mak sparzyć, gotować ok. 15 minut ciągle mieszając. Odcedzić, zmielić dwa razy, dodać namoczone bakalie, miód, masło i ucierać. Na końcu dadać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli.
6.Zwinąć rogaliki
7.Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.
8.Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C ok. 25-30 minut z termoobiegiem.
9.Wyjąć z pieca zostawić do przestygnięcia.
10.Ozdobić lukrem i posypać orzeszkami. SMACZNEGO!!!
Komentarze