smaczne choć pracochłonne ;)

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:

    100g drożdży
    1,5 szkl. mleka
    250 g margaryny Palmy/Kasi
    1 szkl. cukru
    1 op. cukru waniliowego
    1 kg mąki wrocławskiej + odrobinę do podsypania
    6 jajek
    szczypta soli
    +odrobina mleka i 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem


    MASA MAKOWA:

    500g maku
    150g masła lub margaryny
    3/4 szkl. płynnego miodu
    3 białka
    ok. 150g bakali

    LUKIER :

    300g cukru pudru
    przegotowana woda
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    kilka kropel dowolnego aromatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery

Rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić margarynę. Mleko podgrzać, dadać szczyptę soli, odrobinę cukru i mąki, wkruszyć drożdże-zostawić do wyrośnięcia rozczynu.
  • 2. Do rozczynu dodać mąkę, rozmącone jajka z cukrem i roztopioną margarynę.
  • Rogale-rosnące ciasto 3. Wyrobić ciasto, posypać mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia (z 2-3 razy przemieszać i pozostawić do dalszego wyrośnięcia).
  • Rogale-wałkowanie ciasta 4. Rozwałkować ciasto.
  • Rogale-wycinanie trójkątów z ciasta i nakładanie masy. 5. Wykroić trójkąty i nałożyć masę makową.
    PRZYGOTOWANIE MASY MAKOWEJ:
    mak sparzyć, gotować ok. 15 minut ciągle mieszając. Odcedzić, zmielić dwa razy, dodać namoczone bakalie, miód, masło i ucierać. Na końcu dadać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli.
  • Rogale-zwiajanie 6. Zwinąć rogaliki
  • Rogale-zwinięty rogal 7. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.
  • Rogale-przed pieczeniem 8. Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C ok. 25-30 minut z termoobiegiem.
  • Rogale-upieczone 9. Wyjąć z pieca zostawić do przestygnięcia.
  • Rogale gotowe!!! 10. Ozdobić lukrem i posypać orzeszkami. SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować