Rogale

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pracochłonne, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu-są przepyszne.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    100 g drożdży
    100 g cukru
    60 g margaryny
    2 jajka
    3 żółtka

    300 g Margaryny- do składania ciasta

    Nadzienie:
    Gotowa masa makowa, wymieszana z ubitymi na piane białkami (zostaną od ciasta)
    Lub: powidła geste (rzadkie pod wpływem temperatury wypłyną)
    Lub:
    300 g płatków owsianych
    100 g margaryny
    100 g cukru
    3 białka (od ciasta)
    Ewentualnie olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w 1/2 szkl mleka rozpuszczamy drożdże
    1 łyżkę cukru i 1 łyżkę maki- rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę mąki przesiewamy do miski, osobno ucieramy jajka, żółtka i cukier.
    W rondelku roztapiamy margarynę (te 60 g)
  • 3. Do przesianej maki dodajemy jajka i rozczyn i pozostałe mleko. Wyrabiamy na jednolita masę,na koniec wlewamy roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiamy. Gładkie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. W międzyczasie ucieramy margarynę, aby była pulchna i dzielimy sobie na 3 części.

    Nadzienie:
    Płatki rumienimy na patelni, przestudzone ucieramy z margaryna i cukrem. odstawiamy
  • 5. Wykładamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 2 cm
    2/3 ciasta smarujemy 1/3 margaryny i składamy zaczynając od nieposmarowanego końca i wałkujemy znów na prostokąt grubości 2 cm i tak do wyczerpania margaryny.
  • 6. Jak już wysmarowana margaryna wałkujemy na prostokąt grubości około 1/2 cm. Kroimy prostokąt wzdłuż, a następnie na trójkąty,
  • 7. ubijamy piane z białek i dodajemy do płatków. Trójkąty z ciasta nacinamy 2 cm na środku podstawy (naprzeciwko wierzchołka:)) aby lepiej się zwijało.
    kładziemy nadzienie na trójkąty i zwijamy.
  • 8. Rogale smarujemy mlekiem, lub białkiem, aby miały ładny kolorek po upieczeniu.
    Pieczemy w temp 180-200 st czas - około 15- 20 min,
  • 9. Po upieczeniu i ostudzeniu smarowac lukrem, czekoladą i mozna posypac pokrojonymi orzechami
  • drożdżówki ze śliwką i kruszonką 10. z tego przepisu można wykonać drożdżówki. Krojąc ciasto w cienkie paski i zwijając w ślimaka, dodać owoc i kruszonkę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować