Pracochłonne, ale naprawdę warto poświęcić trochę czasu-są przepyszne.
1 godz. 40 min
Składniki:
1 kg mąki
100 g drożdży
100 g cukru
60 g margaryny
2 jajka
3 żółtka
300 g Margaryny- do składania ciasta
Nadzienie:
Gotowa masa makowa, wymieszana z ubitymi na piane białkami (zostaną od ciasta)
Lub: powidła geste (rzadkie pod wpływem temperatury wypłyną)
Lub:
300 g płatków owsianych
100 g margaryny
100 g cukru
3 białka (od ciasta)
Ewentualnie olejek migdałowy
1.w 1/2 szkl mleka rozpuszczamy drożdże
1 łyżkę cukru i 1 łyżkę maki- rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Resztę mąki przesiewamy do miski, osobno ucieramy jajka, żółtka i cukier.
W rondelku roztapiamy margarynę (te 60 g)
3.Do przesianej maki dodajemy jajka i rozczyn i pozostałe mleko. Wyrabiamy na jednolita masę,na koniec wlewamy roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiamy. Gładkie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
4.W międzyczasie ucieramy margarynę, aby była pulchna i dzielimy sobie na 3 części.
Nadzienie:
Płatki rumienimy na patelni, przestudzone ucieramy z margaryna i cukrem. odstawiamy
5.Wykładamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 2 cm
2/3 ciasta smarujemy 1/3 margaryny i składamy zaczynając od nieposmarowanego końca i wałkujemy znów na prostokąt grubości 2 cm i tak do wyczerpania margaryny.
6.Jak już wysmarowana margaryna wałkujemy na prostokąt grubości około 1/2 cm. Kroimy prostokąt wzdłuż, a następnie na trójkąty,
7.ubijamy piane z białek i dodajemy do płatków. Trójkąty z ciasta nacinamy 2 cm na środku podstawy (naprzeciwko wierzchołka:)) aby lepiej się zwijało.
kładziemy nadzienie na trójkąty i zwijamy.
8.Rogale smarujemy mlekiem, lub białkiem, aby miały ładny kolorek po upieczeniu.
Pieczemy w temp 180-200 st czas - około 15- 20 min,
9.Po upieczeniu i ostudzeniu smarowac lukrem, czekoladą i mozna posypac pokrojonymi orzechami
10.z tego przepisu można wykonać drożdżówki. Krojąc ciasto w cienkie paski i zwijając w ślimaka, dodać owoc i kruszonkę
Komentarze