Rodzynkowo-czekoladowe ciągutki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kruche z zewnątrz i ciągnące w środku - perfekcyjne ciastka na zimowy czas.

  • Łatwy

Składniki:

  • - miód: 0.25 szklanki
    - rodzynki: 1 szklanka
    - brandy: 0.5 szklanki
    - masło: 115 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - biała czekolada: 180 gramów
    - gorzkie kakao: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - brązowy cukier: 0.25 szklanki
    - soda oczyszczona: 0.75 łyżeczki
    - sól gruboziarnista: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rodzynkowo-czekoladowe ciągutki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brandy zagotować z rodzynkami i odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mąkę, kakao, sól i cynamon. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem. Powoli dodać miód, odczekać aż się połączy. Potem stopniowo dodawać mąkę. Rodzynki odcedzić, dorzucić do masy, potem wmieszać pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Formować dłońmi ciasteczka dowolnej wielkości (Martha Stewart sugeruje na jedno ciasteczko przeznaczyć dwie łyżki ciasta) obtaczać je w cukrze i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15-18 minut, do momentu w którym nieco urosną i zaczną pękać. W przypadku tych ciasteczek istotna jest każda minuta. Kiedy zauważycie, że cukier i czekolada zaczynają się karmelizować i przypalać (tworząc czarne brzegi) niezwłocznie wyciągnij ciastka z piekarnika. Nie będą wtedy ciągnące w środku, ale nadal zjadliwe ;)
    Tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe są najlepsze - z wierzchu mają cudowną, chrupiącą skórkę, a pod spodem - jeszcze ciepłe, niemal płynne wnętrze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Brandy Czekolada Kakao Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować