Rodzynkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne ciasto z rodzynkami w czekoladzie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Upiec biszkopt kakaowy z 6 jaj.

    Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    2 budynie czekoladowe
    4 łyżki cukru
    1 kostka margaryny

    Masa czekoladowa:
    1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    1,5 tabliczki mlecznej czekolady
    30-40 dag rodzynek +wódka do namoczenia
    0,5 kostki margaryny

    Dodatkowo:
    Dżem wiśniowy
    40 dkg rodzynek
    Wódka

Rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt i przekroić na pół.
  • 2. Rodzynki namoczyć w wódce, najlepiej na całą noc
  • 3. Masa budyniowa: Z podanych składników ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z margaryną.
  • 4. Jedną część biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą połową biszkoptu. Delikatnie skropić alkoholem z rodzynek i równo nałożyć pozostałą część masy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 5. Masa czekoladowa: Margarynę i czekolady roztopić na parze. Dodać rodzynki i trochę alkoholu, w którym się moczyły. Przestudzić, ale uważać, żeby masa za bardzo nie zastygła i wyłożyć na masę budyniową(nie wykładać zbyt ciepłych na masę).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy