Rodzynkowiec

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Upiec 1 ciemny i 1 jasny biszkopt w formie 25/35 cm.

    MASA:
    1/2 l mleka
    4 - 5 żółtek
    7 łyżek cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    25 dag masła
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

    POLEWA:
    20 dag rodzynek
    1 duży kieliszek rumu
    2 tabliczki czekolady mlecznej

    DODATKOWO:
    1 słoik dżemu jasnego

Rodzynkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA:
    Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń, masę podzielić na 2 części, do jednej dodać 1 łyżeczkę rozpuszczalnej kawy.
  • 2. POLEWA:
    Rodzynki namoczyć w rumie na noc. Czekoladę rozpuścić w odrobinie mleka i dodać odsączone rodzynki.
  • 3. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    Biszkopt ciemny - dżem - masa ciemna - biszkopt jasny - masa jasna - polewa.

Porady

Zamiast używać czekolad do polewy zrobiłam polewę z połowy porcji z tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-czekoladowa-do-ciast-1

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy