Rodzynkowa pokusa z karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ciasto przekroić na 2 części.
2.Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie z mąką. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu, a pod koniec dodać rum.
3.Rodzynki: Rodzynki zalać rumem i odstawić na dobę. Margarynę rozpuścić z czekoladami, dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem. Pozostałym alkoholem pokropić ciasto.
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć połowę kremu. Ułożyć warstwę herbatników, posmarować je karmelem i ponownie herbatniki. Na nich rozsmarować pozostały krem. Wierzch ciasta wyłożyć rodzynki w czekoladzie.
Komentarze