Rodzina jeży z biszkoptów

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Przepis na jednego jeża dostałam kilka lat temu od mojej cioci, upiekła go na studniówkę mojej siostry. Pierwszy raz postanowiłam wypróbować przepis na moje urodziny, z pozostałości biszkoptów wpadłam na pomysł aby zrobić jeszcze jednego jeża i tak narodził się pomysł na rodzinę jeży.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Pieczemy trzy biszkopty,biszkopt orzechowy, kakaowy i jasny.

    Biszkopt jasny.
    5 jajek
    1 szkl cukru kryształu
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Ubijamy białka dodajemy stopniowo cukier kryształ, następnie po jednym żółtku a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy na dużej blaszce w 180st. około 30min.

    Biszkopt kakaowy.
    5 jajek
    1 szkl cukru kryształu
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Biszkopt orzechowy.
    6 jajek
    1 szkl cukru kryształu
    1szkl mąki pszennej
    pół szkl drobno zmielonych orzechów włoskich.
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Obydwa biszkopty robimy i pieczemy tak jak poprzedni.

    Ponadto.
    1 op migdałów całych.
    3 op polewy
    2 budynie śmietankowe
    1 margaryna palma.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rodzina jeży z biszkoptów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na jeża wycinamy od kształtu żelazka, kolejne warstwy wycinamy stopniowo zwężając ku górze kształtując jeża. Z pozostałych części biszkopta można zrobić mniejsze jeże tak aby powstała cała rodzina.(oczywiście jak kto woli). Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Margarynę ucieramy do białości stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Warstwy biszkopta przekładamy masą tak aby zrobił się kopiec. Całość polewamy polewą czekoladową. Migdały zaparzamy w gorącej wodzie tak aby obrać ze skórki. Rozpoławiamy na połówki i kroimy na kilka części tak aby powstały kolce i tymi kolcami obieramy jeża. Na oczy wstawiamy cukierki ,przyozdabiając można dać kilka pomidorków koktajlowych.To jet przepis na całą rodzinę. Bardzo ładnie się prezentuje na stole nawet jako tort.

Porady

ja osobiście wolę polewę robioną można do niej dodać po zrobieniu, żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody wtedy jest błyszcząca i ładniej wygląda

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować