Rodowy pasztet wieprzowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Wyśmienity pasztet wieprzowy, z przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
    0,5 kg surowego boczku
    30 dag wątróbki wieprzowej
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 średnia cebula
    6 ziarenek ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku
    4 jajka

Rodowy pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka włóż obrane warzywa, umyte mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości mięsa.
  • 2. Odstaw z ognia i wystudź.
  • 3. Zmiel mięso dwukrotnie.
  • 4. Dodaj do mięsa gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
  • 5. Dolewaj bulionu, aby uzyskać w miarę luźną konsystencję, lecz nie lejącą.
  • 6. Na koniec dodaj 4 jajka.
  • 7. Przełóż masę do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1,5 godziny.

Porady

Lepiej, żeby pasztet był lekko pikantny. Przy doprawianiu pasztetu radzę dodać więcej soli, gdyż jak dodamy jajka wchłoną one trochę soli. Dobrze jest także dłużej wyrabiać masę, aby pasztet był bardziej puszysty. Jeżeli nie posiadasz maszynki do mielenia możesz zmielić także w malakserze, jednak pilnując, aby masa nie zrobiła się zbyt rozdrobniony, gdyż pasztet będzie wtedy zbyt smarowny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy