Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią

0 (0 ocen)

Tort z okazji naszej dziewiątej rocznicy ślubu:) jestem z niego szczególnie zadowolona:) według mnie jest uroczy...a Wam się podoba?:) zapraszam:)

Składniki:

  • Spód:

    80 g mąki pszennej
    15 g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    30 ml oleju
    50 g cukru
    100 g truskawek

    Góra:

    80 g mąki pszennej
    15 g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko
    30 ml oleju
    50 g cukru
    100 g czereśni

    Masa:

    330 ml śmietany 30%
    270 g jogurtu truskawkowego
    1 łyżka cukru pudru
    1 cukier waniliowy ( 16 g)
    2 łyżki żelatyny
    200 g truskawek
    100 g czereśni

    Do nasączenia:

    1 łyżeczka aromatu arakowego
    1/4 szklanki wrzątku

    Dekoracja:

    150 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    3 łyżki płatków czekolady
    kwiaty hortensji lub owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajko utrzeć z cukrem i olejem 1. Spód:
    Do miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odłożyć na bok.
    Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej oraz cukier i ubić na puszysty krem.
  • dodać mąkę i mleko 2. Następnie dodawać stopniowo mąkę razem z mlekiem i utrzeć na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm i wyrównać.
  • do ciasta wcisnać owoce 3. Truskawki sprawić i pokroić na ćwiartki i rozłożyć na cieście lekko wciskając owoce w ciasto. Piec w 180 około 25-30 minut do suchego patyczka.
    Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • górny blat przed upieczeniem 4. Góra:
    Do miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odłożyć na bok.
    Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej oraz cukier i ubić na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo mąkę razem z mlekiem i utrzeć na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm i wyrównać. Czereśnie umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki i rozłożyć na cieście lekko wciskając owoce w ciasto. Piec w 180 około 25-30 minut do suchego patyczka.
    Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • jogurt wymieszać z ubita kremówką 5. Masa:
    Śmietanę ubić na pół sztywno razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Partiami dodawać jogurt mieszając mikserem. Do szklanki wsypać żelatynę i dodać około 1/4 wrzątku,mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę masy i wymieszać. Stale mieszając masę mikserem partiami dodawać żelatynę
  • dodać owoce 6. Owoce umyć, osuszyć i sprawić. Pokroić na ćwiartki i dodać do masy. Wymieszać.
  • 7. Wykonanie:
    Na paterę położyć spód i nasączyć mieszanką wody i aromatu arakowego. Nałożyć cały krem i rozsmarować. Przykryć góra i lekko docisnąć. Ciasto również nasączyć.
    Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.
    Udekorować ubitą śmietaną. Boki obłożyć płatkami czekolady. Wierzch udekorować kwiatami lub owocami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować