Rocznicowy tort z truskawkami i czereśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Do miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odłożyć na bok.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej oraz cukier i ubić na puszysty krem.
2.Następnie dodawać stopniowo mąkę razem z mlekiem i utrzeć na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm i wyrównać.
3.Truskawki sprawić i pokroić na ćwiartki i rozłożyć na cieście lekko wciskając owoce w ciasto. Piec w 180 około 25-30 minut do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
4.Góra:
Do miski przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odłożyć na bok.
Do drugiej miski wbić jajko, dodać olej oraz cukier i ubić na puszysty krem. Następnie dodawać stopniowo mąkę razem z mlekiem i utrzeć na jednolite ciasto. Przełożyć do tortownicy o wymiarach 22cm i wyrównać. Czereśnie umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki i rozłożyć na cieście lekko wciskając owoce w ciasto. Piec w 180 około 25-30 minut do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
5.Masa:
Śmietanę ubić na pół sztywno razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Partiami dodawać jogurt mieszając mikserem. Do szklanki wsypać żelatynę i dodać około 1/4 wrzątku,mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Następnie do rozpuszczonej żelatyny dodać odrobinę masy i wymieszać. Stale mieszając masę mikserem partiami dodawać żelatynę
6.Owoce umyć, osuszyć i sprawić. Pokroić na ćwiartki i dodać do masy. Wymieszać.
7.Wykonanie:
Na paterę położyć spód i nasączyć mieszanką wody i aromatu arakowego. Nałożyć cały krem i rozsmarować. Przykryć góra i lekko docisnąć. Ciasto również nasączyć.
Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.
Udekorować ubitą śmietaną. Boki obłożyć płatkami czekolady. Wierzch udekorować kwiatami lub owocami.
Smacznego!
Komentarze