Robaczywy mus czekoladowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mus czekoladowy z ciasteczkową ziemią, z której wynurzają się kolorowe żelkowe robaki to moja propozycja deseru dla najmłodszych na amerykańskie święto związane z duchami, wampirami i zombie obchodzone ostatniego dnia października Halloween

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g mlecznej czekolady
    100g gorzkiej czekolady
    200ml śmietany 30%
    3 jajka
    2 łyżeczki cukru
    135g ciastek (czarne markizy)
    żelki w kształcie dżdżownic
    kakao

Robaczywy mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0pb9hac 1. Czekolady połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, żółtka utrzeć z cukrem, a białka również ubić
    na sztywno.
  • image-0nsgrv6 2. Do żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać żeby
    nie powstały grudki, dodać ubitą śmietanę i pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków (ścianki w środku pucharków posypać kakao). Wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • image-0mqadpu 3. Markizy wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku. Następnie przełożyć do pucharków na schłodzony mus.
  • image-16yseh5 4. Wierzch deseru udekorować żelkowymi dżdżownicami.

Komentarze

Podobne przepisy