Rogaliki

0 (0 ocen)

  • 1 min

Te przepis na rogaliki dała mi moja teściowa. Robiła je na święta dla dzieci kiedy była jeszcze młodsza.

  • 1 min

Składniki:

  • 0,5 litra smalcu
    0,5 litra kwaśnej śmietany
    5 dag drożdży
    ok. 0,75 dag mąki przennej

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smalec rozpuszczam, ale tak by nie był gorący. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam do miski, dodaję śmietanę z drożdżami i zimny smalec. Zagniatam ciasto. Ciasto musi być elastyczne, konsystencja jak na pierogi. Ciasto dzielę sobie na mniejsze porcje ( jest łatwiej rozwałkować mniejsze kawałki jak całe. ) Rozwałkowuje na grubość ok 3 milimetry i kroję w trójkąty ok 10 cm. nakładam dżem lub marmoladę i zawijam od większej strony do rogu. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku w 190 stopniach przez 20 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Porady

Mąki zazwyczaj dodaję tyle aby ciasto miało odpowiednią sprężystość. Więc czasem to jest nawet prawie 1 kg.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy