1.Smalec rozpuszczam, ale tak by nie był gorący. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam do miski, dodaję śmietanę z drożdżami i zimny smalec. Zagniatam ciasto. Ciasto musi być elastyczne, konsystencja jak na pierogi. Ciasto dzielę sobie na mniejsze porcje ( jest łatwiej rozwałkować mniejsze kawałki jak całe. ) Rozwałkowuje na grubość ok 3 milimetry i kroję w trójkąty ok 10 cm. nakładam dżem lub marmoladę i zawijam od większej strony do rogu. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku w 190 stopniach przez 20 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Porady
Mąki zazwyczaj dodaję tyle aby ciasto miało odpowiednią sprężystość. Więc czasem to jest nawet prawie 1 kg.
Komentarze