Rogaliki

  • wyświetlono: 310 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Te przepis na rogaliki dała mi moja teściowa. Robiła je na święta dla dzieci kiedy była jeszcze młodsza.

dziubanek2
  • 1min

Składniki

0,5 litra smalcu
0,5 litra kwaśnej śmietany
5 dag drożdży
ok. 0,75 dag mąki przennej

Sposób przygotowania przepisu:

Rogaliki

  • 1. Smalec rozpuszczam, ale tak by nie był gorący. Drożdże rozpuszczam w śmietanie. Mąkę przesiewam do miski, dodaję śmietanę z drożdżami i zimny smalec. Zagniatam ciasto. Ciasto musi być elastyczne, konsystencja jak na pierogi. Ciasto dzielę sobie na mniejsze porcje ( jest łatwiej rozwałkować mniejsze kawałki jak całe. ) Rozwałkowuje na grubość ok 3 milimetry i kroję w trójkąty ok 10 cm. nakładam dżem lub marmoladę i zawijam od większej strony do rogu. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku w 190 stopniach przez 20 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Porady

Mąki zazwyczaj dodaję tyle aby ciasto miało odpowiednią sprężystość. Więc czasem to jest nawet prawie 1 kg.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje

Rogalik

Moja mama moja babcia i teraz ja...

piwoszki

Dodane przez: kasienka1987

rogaliki

pyszne,prote ,tanie!

Dodane przez: mariola_rybak

Rogaliki

Pierwszy raz zrobiłam rogaliki...

image-0v3vv8j

Dodane przez: aniołek19

Rogaliki orzechowe

Obłędnie pyszne,szybkie i kruche...

Rogaliki

Dodane przez: KlaudiaBodzio

Rogaliki

Są pyszne i wbrew pozorom bardzo...

Rogaliki

Dodane przez: andzia006

Rogaliki

Dobry pomysł na coś słodkiego....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE