Rizi bizi z marchewką i grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rizi bizi to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj risotta. Oprócz ryżu głównym składnikiem tego dania jest zielony groszek. Rizi bizi może być traktowane jako danie główne lub jako dodatek do obiadu. Ja proponuję urozmaicić nasze rizi bizi dodając marchewkę i grzyby. Polecam :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
    2 woreczki ryżu
    2 ugotowane marchewki
    25-30 dag grzybów leśnych (ja wykorzystałam kurki, podgrzybki i prawdziwki)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    0,5 puszki zielonego groszku

    Składniki robocze:
    2 żółtka
    1-2 ząbki czosnku
    0,5 cebuli
    1 łyżeczka oliwy
    Szczypta cukru
    Masło
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Risotto

Rizi bizi z marchewką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli.
  • 2. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko. Żółtka rozetrzeć z oliwą i szczyptą cukru. Gdy ryż ostygnie połączyć go z żółtkami. Dodać odsączony z zalewy groszek, pokrojoną w talarki marchewkę i podsmażone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  • 3. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i wyłożyć na nie naszą potrawę. Zapiekać w piekarniku 25-30 min w 180stopniach.

Porady

Aby uprościć nasze rizi bizi, grzyby (zamiast smażyć) można razem z marchewką ugotować w wodzie do miękkości (około 30min).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować