Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Dzisiaj zapraszam Was na włoską klasykę czyli risotto, ale w nieco finezyjnym połączeniu ze świeżym szpinakiem, wędzonym tofu oraz prażonymi orzeszkami piniowymi. Uwielbiam risotto za kleistą i kremową konsystencję oraz wyrazisty smak każdego ziarenka ryżu. Ta propozycja daje nam dodatkowe doznania smakowe płynące z wykorzystanych składników. Przeplata się tu smak wędzonki oraz lekko żywiczny aromat orzeszków pini, a dodatek śmietany nadaje daniu niezwykłej kremowości. Smacznie polecam :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1 szklanka ryżu Arborio
    - 2 szalotki
    - 200 g szpinaku baby
    - 180 g wędzonego tofu
    - 50 g orzeszków pini
    - 1 kieliszek wytrawnego białego wina
    - 1 łyżka śmietany
    - bulion
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki oliwy
    - 1 łyżeczka syropu klonowego
    - gałka muszkatołowa
    - tymianek
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto ze szpinakiem, tofu i orzeszkami pini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodajemy dużą szczyptę tymianku.
  • 2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, ząbek czosnku oraz sporą łyżkę śmietany i dusimy wszystko przez chwilę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym i gałką muszkatołową.
  • 3. Tofu kroimy w kostkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce układamy także orzeszki piniowe i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 8 - 10 minut.
  • 4. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podduszony szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy podpieczone tofu oraz uprażone orzeszki piniowe, dokładnie mieszamy i gotowe! :)
    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować