Risotto ze szparagami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Bo jedzenie szparagów działa odmładzająco, odprężająco i seksualnie - pobudzająco...

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - ryż arborio: 400 gramów
    - kieliszek białego wina: 1 sztuka
    - masło: 60 gramów
    - cebulka/szalotka: 1 sztuka
    - tarty parmezan: 1 szklanka
    - bulion warzywny: 1 litr
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - pęczek zielonych szparagów: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na połowie masła podsmażamy, a raczej szklimy drobniutko pokrojoną cebulkę, wrzucamy ryż i szklimy, żeby każde ziarnko zrobiło się przezroczyste od wchłoniętego masła.
    Wlewamy wino, mieszamy i czekamy aż wsiąknie.
    Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe części i dzielimy na 3 - odłamujemy główkę a łodyżkę łamiemy na pół - będziemy je wrzucać partiami od tych które się najdłużej gotują do główek, którym to nie jest potrzebne :)
    Do ryżu wlewamy po łyżce bulion, jak wsiąknie to dopiero kolejną łyżkę, i tak wlewamy i mieszamy...
    Gotujemy tak ok. 5 minut, wrzucamy najtwardsze części szparagów, nie przerywając magicznego kręgu - mieszamy, wlewamy, wchłania się itd... - i gotujemy kolejne 5 minut, wrzucamy średnio twarde części, gotujemy ok. 10 minut.
    Ryż nie może być wodnisty, ma być al dente, czyli delikatny i kremowy ale nie rozgotowany.
    Zestawiamy garnek z ognia lub płyty, wrzucamy główki szparagów, resztę masła i parmezan, solimy, pieprzymy, gałkujemy, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty.
    Nakładamy na talerze i podajemy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować