Risotto ze szparagami

0 (0 ocen)

Lekkie, wiosenne danie z dorszem i zielonymi warzywami.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto
    30-40 dkg fileta z dorsza
    1/2 pęczka szparagów
    1 młoda cukinia
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 szklanki bulionu
    3-4 łyżki jogurtu naturalnego
    przyprawa do ryb
    sól i pieprz
    oliwa

Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę posypać przyprawą do ryb, skropić oliwą i odstawić. Na patelnie wlać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić. Wsypać ryż i mieszać aż stanie się lekko przezroczysty. Podlewać bulionem i gotować na małym ogniu aż zmięknie.
  • 2. Ze szparagów odłamać końcówki, łodygi pokroić, główki zostawić w całości. Cukinię pokroić w drobne paseczki. Dodać do ryżu, wymieszać, wrzucić pokrojoną w kostkę rybę i dusić pod przykryciem aż ryż będzie miękki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zestawić z palnika na 5 minut i połączyć z jogurtem. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy