Risotto ze szparagami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kochamy ryż i warzywa. Połączenie tych produktów, zawsze gwarantuje pełnię smaku. Tym razem na „patelnię” wzięliśmy szparagi, lekko zabarwiliśmy je białym Martini. Dzięki czemu nabrały niesamowitego, ziołowego akcentu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
    2 łyżki oleju
    50 ml Marini Bianco
    6 zielonych szparagów
    bulion warzywny ok. 800 ml
    starty parmezan
    czarny mielony pieprz

Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki.
    Na rozgrzanym oleju smażymy przez 2-3 min ryż, dodajemy Martini i smażymy do odparowania (cały czas mieszamy).
    Dodajemy szparagi i zalewamy bulionem (300-400 ml)…dusimy, mieszając bez przerwy, drewnianą łyżką.
    Dusimy do miękkości ryżu, w razie potrzeby dolewamy bulionu.
    Do smaku doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
    Podajemy ze startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy