Risotto z groszkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Wariacja na temat dania włoskiego jakim jest rosotto.

  • 5 min

Składniki:

  • - 2 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - 40g masła
    - 200g ryżu arborio
    - 2 łyżeczki curry
    - 300ml bulionu warzywnego z kostki
    - 200ml wody
    - puszka zielonego groszku
    - 5 łyżek parmezanu
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekaną cebulę podsmażamy na 20g masła aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż, curry i 100ml wody. Gotujemy aż doprowadzimy całość do wrzenia. Po odparowaniu płynu dodajemy stopniowo po 100ml bulionu oraz wody, ciągle mieszając. Gotujemy do chwili uzyskania miękkiego ryżu. Następnie dodajemy groszek, resztę masła oraz parmezan. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Zamiast curry można użyć szczyptę szafranu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować