Zapraszam na smaczne i proste w przygotowaniu risotto z zielonym mrożonym groszkiem. Pyszne i treściwe risotto (choć bez mięsa) jest świetną propozycją na szybki obiad lub kolację. Polecam
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
1 szkl ryżu do risotta
1 cebula
2 łyżki oleju/oliwy
3 szkl bulionu
250 g mrożonego zielonego groszku
sól, pieprz
tarty ser
Risotto z zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, siekamy drobno i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Po chwili dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwile, aż się zeszkli. Następnie dodajemy chochlę bulionu, mieszamy . Gdy bulion zostanie wchłonięty, dodajemy kolejną porcję. Robimy tak, aż do zużycia całego bulionu. Po 15 minutach gotowania, dodajemy groszek i gotujemy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z odrobiną tartego sera.
Komentarze