Risotto z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy kawałki łososia i smażymy rzez minutę. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy.
2. Na dużej patelni rozgrzewamy pzostałe 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekany szczypior i smażymy 2-3 minuty do miękkości.
3. Dodajemy ryż i podsmażamy kilka minut, aż stanie się szkisty. Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż wyparuje.
4. Zaczynamy wlewać wywar z warzyw, po 1/2 szklanki na raz. Gotujemy i mieszamy 15-18 min, aż każda porcja płynu zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki. Dodajemy łososia ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Posypujemy pieprzem.
6. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 min. Podajemy gorące posypane natką.
Komentarze