Risotto z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

To risotto posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem, który doskonale komponuje się z łososiem. Kto lubi, może skropić sokiem z cytryny.

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje
    1 szklanka (100 g) ryżu (najlepiej arborio na risotto)
    0,5 szklanki gęstej śmietany
    125 g wędzonego łososia (użyłam brzuszka łososia)
    50 ml białego wytrawnego wina
    2 posiekane młode cebulki ze szczypiorkiem
    3 szklanki wrzącego wywaru z warzyw
    natka pietruszki
    3 łyżki oliwy.

Risotto z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy kawałki łososia i smażymy rzez minutę. Dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy.

    2. Na dużej patelni rozgrzewamy pzostałe 2 łyżki oliwy. Dodajemy posiekany szczypior i smażymy 2-3 minuty do miękkości.

    3. Dodajemy ryż i podsmażamy kilka minut, aż stanie się szkisty. Wlewamy wino i gotujemy 2-3 minuty, aż wyparuje.

    4. Zaczynamy wlewać wywar z warzyw, po 1/2 szklanki na raz. Gotujemy i mieszamy 15-18 min, aż każda porcja płynu zostanie wchłonięta, a ryż będzie miękki. Dodajemy łososia ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Posypujemy pieprzem.

    6. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 min. Podajemy gorące posypane natką.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy