Risotto z szynką, groszkiem w kremowym sosie z serka i parmezanu

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Ryż w delikatnym kremowym sosie z serka śmietankowego i z parmezanu. Do tego zielony groszek i szynka, wszystko podkreślone białym wytrawnym winem. Danie to doskonale sprawdzi się na w Walentynki:)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 g ryżu do risotto
    500 ml bulionu warzywnego
    200 g serka śmietankowego
    100 ml wytrawnego białego wina
    Szklanka mrożonego zielonego groszku
    2 łyżki masła
    1 duża cebula
    300 g chudej szynki wieprzowej
    3 łyżki świeżo tartego parmezanu
    Sól j pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Risotto

Risotto z szynką, groszkiem w kremowym sosie z serka i parmezanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w drobną kostkę. W małym garnuszku rozgrzać 1 łyżkę masła i podsmażyć mięso. Zalać je wodą, dodać sól i pieprz i dusić na małym ogniu aż będzie miękkie.
    Na głębokiej patelni rozpuścić pozostałe masło, wsypać na nie ryż j obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażyć aż cebula się zarumieni. Następnie na patelnię wlać wino i chochelkę bulionu, mieszać ryż i w miarę gdy bulion będzie odparowywał dolewać po jednej chochelce.
    Kiedy ryż jest już prawie miękki dodać do niego mięso wraz z sosem z gotowania i zielony groszek. Gdy woda odparuje, a groszek jest miękki dodać śmietankowy serek , parmezan i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane parmezanem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować