Risotto z szafranem, pomidorami i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pyszne, kremowe, aromatyczne i bardzo syte risotto z szafranem, pomidorkami i szpinakiem to świetna propozycja na obiad lub kolacje we dwoje.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 g ryżu do risotta (np. arborio)
    800 ml bulionu
    40 ml wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
    2 szczypty szafranu
    1 mała cebula
    1 duży ząbek czosnku
    3 łyżki masła
    2 łyżki oliwy z oliwek
    ok. 15 żółtych pomidorków koktajlowych
    50 g szpinaku baby
    1/3 szklanki startego parmezanu (lub grana padano)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto z szafranem, pomidorami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę i 2 łyżki masła rozpuścić na patelni. Dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażyć do zeszklenia. Wsypać ryż i podsmażyć, aż zrobi się szklisty. Dodać posiekany czosnek i wlać wino. Gotować na bardzo małym gazie, do czasu, aż płyn odparuje. Do gorącego bulionu dodać szafran. Do ryżu wlewać po chochelce bulionu i mieszać do czasu, aż ryż wchłonie płyn. Tak postępować, aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie miękki i kleisty. Do risotta dodać pokrojone pomidorki, szpinak, parmezan i pozostałą łyżkę masła. Wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posypać startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować