PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Risotto z suszonymi grzybamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/26/124bb5057d8d6b68d7f7033b52901729a7f090d6.jpeg6801024http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/risotto-z-suszonymi-grzybami-7
Składniki na dwie porcje:
- kopiata szklanka ryżu
- 2 garści suszonych grzybów
- pół cebuli
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 szklanka startego sera Grana Padano
- 1l wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
Sposób przygotowania przepisu:
Risotto z suszonymi grzybami
1.
Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby. Gotujemy do momentu, aż zmiękną. Grzyby wyciągamy i drobno kroimy. Wywaru grzybowego użyjemy do podlewania naszego risotto.
2.
W garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i blanszujemy. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę na małym ogniu. Wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dodajemy drobno posiekane grzyby. Wlewamy dwie chochelki grzybowego wywaru i czekamy, aż ryż go wchłonie. Tę czynność powtarzamy do momentu, aż ryż stanie się miękki. W moim przypadku litr wywaru wystarczył. Pod koniec wsypujemy starty ser oraz dodajemy łyżkę masła. Dokładnie mieszamy, aż risotto osiągnie kremową konsystencję.
Porady
Do dekoracji użyłem natki pietruszki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze