Risotto z suszonymi grzybami

  • wyświetlono: 322 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie risotto to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałych po zimie suszonych grzybów.

jacekwkuchni
  • 30min

Składniki

Składniki na dwie porcje:
- kopiata szklanka ryżu
- 2 garści suszonych grzybów
- pół cebuli
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 szklanka startego sera Grana Padano
- 1l wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Risotto z suszonymi grzybami

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby. Gotujemy do momentu, aż zmiękną. Grzyby wyciągamy i drobno kroimy. Wywaru grzybowego użyjemy do podlewania naszego risotto.
  • 2. W garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i blanszujemy. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę na małym ogniu. Wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dodajemy drobno posiekane grzyby. Wlewamy dwie chochelki grzybowego wywaru i czekamy, aż ryż go wchłonie. Tę czynność powtarzamy do momentu, aż ryż stanie się miękki. W moim przypadku litr wywaru wystarczył. Pod koniec wsypujemy starty ser oraz dodajemy łyżkę masła. Dokładnie mieszamy, aż risotto osiągnie kremową konsystencję.

Porady

Do dekoracji użyłem natki pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilszybki_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

risotto z grzybami

Dodane przez: shamandalie

Risotto z grzybami leśnymi

Smaczny i sycący obiad, który z...

Risotto z grzybami

Dodane przez: Menab

Risotto z grzybami

I oto moje drugie risotto. Już...

Karkówka z suszonymi grzybami

Dodane przez: Jaga85

Karkówka z suszonymi grzybami

Tak przygotowaną karkówkę podajemy...

risotto

Dodane przez: Konto nieaktywne

RISOTTO Z GRZYBAMI

Sezon grzybowy rozpoczęty, wiec...

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

Dodane przez: rena123

Wigilijne uszka z suszonymi grzybami

Nadzienie do uszek może być różne,...

Risotto z grzybami

Dodane przez: Goszka

Risotto z grzybami

Risotto o zapachu i smaku leśnych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE