Risotto to idealne danie na obiad czy ciepłą kolacje i zawsze możemy je przygotować z innym dodatkiem. Ja bardzo lubię z pieczarkami lub świeżymi kurkami, ale i to z suszonymi grzybami wskakuje na moja listę ulubionych ;)
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
1 pojedynczy filet z kurczaka
4-5 sztuk suszonych grzybków
około 800 ml bulionu warzywnego
1 kieliszek wytrawnego wina
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej/oliwa do smażenia
starty parmezan
Risotto z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na pół godziny przed przygotowaniem risotto dodajemy grzyby do bulionu i na wolnym ogniu gotujemy, możemy je też wcześniej namoczyć i później pogotować aby oddały cały swój smak do bulionu.
2. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
Kiedy się trochę przesmażą dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Przesuwam wszystko na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość.
4. Następnie wlewam wino i mieszam, kiedy ryż wchłonie wino podlewam 3 chochelkami bulionu grzybowego i przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )
Po wyłączeniu grzania wsypuje 1 łyżeczkę parmezanu mieszam dopiero wykładam na talerz. Na talerzu risotto również posypuje parmezanem. Smacznego !
Komentarze