Risotto z prawdziwkami i porem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam risotto. Polecam z grzybami, marchewką i porem. Podlane białym winem smakuje nieziemsko.

  • 40 min

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu:
    200 g ryżu,
    pół szklanki suszonych grzybów - prawdziwków
    100 g marchewki mini
    b. składnik podstawowy dodatkowy:
    2 pory
    c. składniki robocze:
    2 łyżki masła,
    łyżka oliwy z oliwek
    kostka bulionowa
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    100 ml wina
    200 ml wywaru grzybowego
    d. dekorację:
    sałata

Risotto z prawdziwkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać wrzątkiem i przykryć. Gdy zmiękną, odcedzić (ale bulionu nie wylewać). Grzyby pokroić, gdy są duże.



  • 2. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła z łyżką oliwy i wsypać suchy ryż i chwilkę podgrzewać. Dodać pokrojone pory i dalej smażyć, ok. 3-4 minuty.
  • 3. Podlać potrawę winem i bulionem grzybowym. Dodać marchewkę i kostkę bulionową warzywną. Przyprawić solą, pieprzem i gałką.
    W razie potrzeby podlewać wodą.
    Podawać na sałacie.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy