Uwielbiam risotto. Polecam z grzybami, marchewką i porem. Podlane białym winem smakuje nieziemsko.
40 min
Składniki:
a. składniki podstawowe z zestawu:
200 g ryżu,
pół szklanki suszonych grzybów - prawdziwków
100 g marchewki mini
b. składnik podstawowy dodatkowy:
2 pory
c. składniki robocze:
2 łyżki masła,
łyżka oliwy z oliwek
kostka bulionowa
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
100 ml wina
200 ml wywaru grzybowego
d. dekorację:
sałata
Risotto z prawdziwkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać wrzątkiem i przykryć. Gdy zmiękną, odcedzić (ale bulionu nie wylewać). Grzyby pokroić, gdy są duże.
2.Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła z łyżką oliwy i wsypać suchy ryż i chwilkę podgrzewać. Dodać pokrojone pory i dalej smażyć, ok. 3-4 minuty.
3.Podlać potrawę winem i bulionem grzybowym. Dodać marchewkę i kostkę bulionową warzywną. Przyprawić solą, pieprzem i gałką.
W razie potrzeby podlewać wodą.
Podawać na sałacie.
Smacznego
Komentarze