risotto z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Klasyczny przepis na włoskie risotto z tą różnicą, że zamiast wina dodaję cydr.

  • 45 min

Składniki:

  • - szkalnka ryżu arborio
    - 4 prawdziwki
    - cebula
    - szkalnka cydru
    - bulion warzywny (3-4 szkalnki)
    - masło
    - ser
    - sól, pieprz

Risotto z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle szklimy pokrojoną cebulkę. Borowiki kroimy w plastry. Chwilę przesmażamy i dodajemy ryż. Gdy ryż będzie już perlisty wlewamy cydr i czekamy aż odparuje mieszając od czasu do czasu. Zmniejszamy ogień i dolewamy po trochu bulion. Kirdy ryż wchłonie nam już cały bulion zestawiamy risotto z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę masła i stary ser. Przykrywamy pokrywką by masło i ser nam się rozpuściło.

Porady

zamiast prawdziwków można użyć też kurek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy