Risotto z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Risotto pachnące rozmarynem i tymiankiem. Ma delikatny smak z lekko wyczuwalną nutką białego wina.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 szkl. ryżu
    - 1 cebula
    - 2,5 łyżki masła
    - 100 ml dobrego białego wina wytrawnego
    - 200 g prawdziwków
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - 3 gałązki świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
    - kilka igieł świeżego rozmarynu (lub szczypta suszonego)
    - sól, pieprz
    - ok. 600 ml bulionu
    - 2-3 łyżki oliwy
    - 2 łyżki tartego parmezanu (ewentualnie innego twardego sera)

Risotto z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce masła i oliwy. Wsypać ryż, zeszklić (uważać, żeby się nie przypalił). Wlać wino, odparować. Wlać ok. 200 ml bulionu. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dolać znów odrobinę bulionu i czynność tą powtarzać aż ryż będzie miękki. Jednocześnie na patelni rozgrzać łyżkę masła i resztę oliwy. Wrzucić pokrojone grzyby, zrumienić, przyprawić solą i pieprzem, dodać połowę ziół i połowę natki. Przełożyć do ryżu i gotować razem, podlewając bulionem, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec gotowania wrzucić resztę ziół, wsypać parmezan i dodać łyżeczką masła. Ewentualnie doprawić solą i pierzem. Poddusić razem ok 2-3 minuty. Podawać od razu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy