Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami

4.5 (162 ocen)

  • 10 min

Risotto z pieczarkami (bo akurat w domu był nadmiar) i suszonymi pomidorami. Jak zwykle połączenie kilku prostych składników okazało się strzałem w dziesiątkę :-)

  • 10 min

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
    1 kostka rosołowa warzywna
    2 łyżki masła
    1 cebula biała
    1 cebula czerwona
    2-3 ząbki czosnku
    150 ml białego wina
    400 g pieczarek
    6-8 suszonych pomidorów z zalewy
    2 łyżki posiekanej pietruszki
    sól
    pieprz

    starty parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z pieczarkami i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Pieczarki myjemy i oczyszczamy.
    Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Wrzucamy na rozpuszczone masło (połowa) i podsmażamy do czasu zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy wino i razem gotujemy na małym ogniu, do momentu aż prawie całe wino odparuje. Dolewamy stopniowo wywar z kostki rosołowej i doprowadzamy do wrzenia. Gdy ryż będzie się robił zbyt gęsty dolewamy kolejną porcję (ja zużyłam około 500 ml).
  • 2. W tym czasie drobno siekamy pieczarki i podsmażamy na pozostałym maśle.
    Pięć minut przed końcem gotowania (ryż gotuje się około 15 minut) dorzucamy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
    Risotto podajemy posypane startym parmezanem.

Porady

Do smażenia zamiast masła możemy również użyć oleju z suszonych pomidorów ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować