Risotto z pesto było stworzone podczas pobytu nad Morzem Martwym, gdzie w kibucu leżeliśmy pod palmami i raczyliśmy się słońcem oraz pysznym, wymyślonym na poczekaniu daniem.
Risotto z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło (ilość dowolna) roztapiamy na dużej, głębokiej patelni. Kiedy już się roztopi dodajemy do niego ryż- mieszamy wszystko dokładnie. Następnie zalewamy ryż chochelką bulionu. Ciągle mieszając czekamy, aż ryż wchłonie płyn. Dolewamy kolejną chochelkę i ponownie czekamy, aż bulion zniknie. Czynność tę powtarzamy aż do wyczerpania się zapasu bulionu- wtedy ryż powinien być już miękki. Na koniec dodajemy pesto- w zależności od tego ile kto lubi i przyprawiamy wszystko solą.
Na talerzu posypujemy danie orzeszkami ziemnymi.
Komentarze