Risotto z pęczaku z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Nowoczesne podejście do klasycznego risotto.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pęczak: 0.5 szklanki
    - masło: 3 łyżki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - białe wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - bulion warzywny: 1.5 szklanki
    - grzyby leśne: 300 gramów
    - tymianek świeży: 1 pęczek
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta

Risotto z pęczaku z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak dokładnie płuczemy aż woda będzie czysta. Na łyżce masła podsmażamy cebulkę do momentu aż się zeszkli. Dodajemy wypłukany pęczak, chwilę smażymy i wlewamy wino. Czekamy aż wino odparuje i wlewamy 1,25 szklanki bulionu, przykrywamy garnek i gotujemy około 20 minut. Sprawdzamy miękkość kaszy, ewentualnie dolewamy resztę bulionu, wszystko zależy od tego, jak rzadkie/gęste risotto lubimy.
  • 2. Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą, większe okazy kroimy, podsmażamy na patelni na łyżce masła. Mają być porządnie podsmażone, sok musi wyparować, a w domu ma się unosić wyraźny zapach smażonych grzybów.

    Podsmażone grzyby dodajemy do risotta, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy minutę, aby smaki się połączyły. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy łyżkę bardzo zimnego masła, mieszamy i podajemy natychmiast...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy