PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Risotto z owocami morzahttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/86/da7727531814ade4a40b13a3e7ae94b0d1433502.jpeg39903320http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/risotto-z-owocami-morza-4
150 gr ryżu do risotto, np: Arborio
250 gr mieszanki mrożonej owoce morza
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju
100 ml białego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki masła
3 dag parmezanu
sól
pieprz
Sposób przygotowania przepisu:
Risotto z owocami morza
1.
Na maśle szklimy cebulę z czosnkiem.
Owoce morza blanszujemy przegotowaną wodą na sitku.
Dodajemy owoce morza na patelnię i krótko przesmażamy , wyjmujemy owoce morza z patelni na talerz , przykrywamy . Na tłuszcz wsypujemy suchy ryż i mieszamy , cały czas podsmażając na niewielkim ogniu, aż stanie się przeźroczysty.
Zalewamy ryż białym winem i gotujemy ,aż ryż się wchłonie. Następnie dolewamy bulion ,cały czas mieszając.
Gotujemy do miękkości , około 15-20 minut. na końcu do risotta dodajemy owoce morza i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe , starty parmezan i mieszając przez chwilę podgrzewamy.
Podajemy od razu posypane natką pietruszki.
Porady
Zamiast mieszanki owoców morza można użyć samych krewetek
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze