Risotto z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo lubię eksperymenty w kuchni i postanowiłam przygotować risotto na słodko. Ma delikatny, orzechowy smak. Będzie smakowało szczególnie najmłodszym. Risotto to danie kuchni włoskiej.

  • 20 min

Składniki:


  • ryż do risotto 50g,
    mleko ryżowe 120ml,
    orzeszki ziemne 20g,
    masło 1 łyżeczka,
    masło orzechowe 1 łyżka,
    miód 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki Risotto

Risotto z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z masłem orzechowym 1. Orzeszki ziemne siekamy na mniejsze części. Odkładamy odrobinę do ozdoby. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i chwilkę smażymy aż ziarenka staną się szkliste.
  • Risotto z masłem orzechowym 2. Następnie wlewamy mleko, dodajemy masło orzechowe i smazymy całość pod przykryciem do momentu aż ryż wchłonie mleko.
  • Risotto z masłem orzechowym 3. Gdyby ryż był jeszcze twardy można dolać troszkę mleka.
  • Risotto z masłem orzechowym 4. Pod koniec dodajemy miód i posiekane orzeszki ziemne. Risotto podajemy na ciepło posypane orzechami ziemnymi i udekorowane listkami mięty. Życzę smacznego :)

Porady

Mleko ryżowe można zastąpić zwykłym mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Mleko Orzeszki ziemne Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować