Risotto z kurkami i świeżą kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno pokroić. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na rozgrzane 2 łyżki masła wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać kurki i smażyć przez 3 minuty (kurki puszczą wodę). Następnie dodać ryż i jeszcze chwilę smaży . Wlać wino, a kiedy ryż je wchłonie wlewać porcjami bulion. Mieszać delikatnie aż do wchłonięcia całego płynu. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę bulionu. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec dodać pozostałą łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać pokrojoną świeżą kolendrę. Rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Porady
Świeża kolendra jest bardzo aromatyczna , należy uważać żeby nie przesadzić z jej ilością.
Komentarze