Risotto z kurkami i świeżą kolendrą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Typowo jesienne smaki w minimalistycznej wersji. Delikatne i kremowe risotto z aromatycznymi kurkami oraz z akcentem świeżej kolendry.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g kurek
    1 mała cebula
    1 szklanka ryżu arborio
    ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
    3 łyżki masła
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
    1/3 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
    kawałek sera np. parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Risotto z kurkami i świeżą kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno pokroić. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na rozgrzane 2 łyżki masła wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać kurki i smażyć przez 3 minuty (kurki puszczą wodę). Następnie dodać ryż i jeszcze chwilę smaży . Wlać wino, a kiedy ryż je wchłonie wlewać porcjami bulion. Mieszać delikatnie aż do wchłonięcia całego płynu. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę bulionu. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec dodać pozostałą łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać pokrojoną świeżą kolendrę. Rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.

Porady

Świeża kolendra jest bardzo aromatyczna , należy uważać żeby nie przesadzić z jej ilością.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Kurki Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować