Risotto z kurkami i rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Dzięki ziołom bardzo aromatyczne i orzeźwiające, może stanowić osobne danie, lub być dodatkiem, np. do pieczonych mięs. Serdecznie polecam!

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurki: 100 gramów
    - ryż do risotto (arborio): 0.75 szklanki
    - bulion lub wywar z warzyw: 500 mililitrów
    - cebula cukrowa: 0.5 sztuki
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - świeży rozmaryn (posiekany): 2 łyżki
    - świeży tymianek (posiekany): 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - Sól i pieprz do smaku.: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z kurkami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto z kurkami i rozmarynem 1. Bulion lub wywar z warzyw i ziół zagotować, skręcić ogień i cały czas trzymać na małym ogniu. Kurki opłukać i dokładnie wysuszyć. Większe drobno pokroić, drobne zostawić w całości. Cebulę pokroić w drobna kosteczkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać cebulę i zeszklić, ale nie przyrumienić. Do cebuli dodać grzyby, całość wymieszać i dusić przez około 5-7 minut, aż grzyby zmiękną. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do grzybów. Następnie dodać ryż i wszystko wymieszać, aby każde ziarenko pokryło się masłem. Na patelnię wlać porcję bulionu (filiżankę lub chochelkę), wymieszać i poczekać aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dodawać kolejne porcje płynu, czekając przed następną, aż cała poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż, od czasu do czasu mieszając. Przy dodawaniu ostatniej porcji bulionu, dodać świeże zioła i przyprawić (w miarę potrzeby) solą i pieprzem. Przed podaniem danie można posypać parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować