Risotto z kurkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

No i w końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne.

  • 35 min

Składniki:

  • 250 g kurek
    2 łyżki masła
    1 duża cebula
    400 g ryżu arborio
    125 ml białego wytrawnego wina
    500 ml bulionu warzywnego
    3 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki śmietany 18%
    sól, pieprz

Risotto z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki, dusimy razem na maśle przez kilka minut. Oprószamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy ryż, zalewamy winem i dusimy do odparowania wina (cały czas mieszamy). Następnie podlewamy bulionem (co jakiś czas, po ok. 50 ml, cały czas mieszamy). Czynność tę powtarzamy do całkowitego wchłonięcia bulionu (oczywiście, nie musimy używać całego bulionu) przez ryż. Ryż powinien być miękki, a nie papkowaty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę. Mieszamy, podajemy gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy