Risotto z kurczakiem, oliwkami i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć, osuszyć i usunąć błonki. Pokroić w niedużą kostkę i oprószyć solą morską i pieprzem. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać mięso i smażyć do zarumienienia. Wsypać ryż i chwilę smażyć, mieszając aż stanie się szklisty (ok 2-3 min.) Wlać chochelkę gorącego bulionu i kiedy ryż wchłonie płyn dolać kolejną porcję. Risotto często mieszać aby potrawa nie przywarła do dna patelni lub rondla. Czynność powtarzać do czasu aż ryż będzie miękki. Wtedy wrzucić pokrojone pomidory i oliwki. Wymieszać, wlać śmietankę i mieszać do czasu aż risotto zgęstnieje. Podawać od razu po przygotowaniu, posypane natką pietruszki.
Komentarze