Absolutnie przepyszne kremowe risotto z wyrazistymi, zielonymi szparagami aromatycznym białym winem i mięsem z piersi kurczaka. Wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe gotowe w zaledwie 30 minut.
Risotto z kurczakiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Mięso doprawiamy solą, czarnym pieprzem i tymiankiem.
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy szybko na dużym ogniu pokrojony w plasterki czosnek i cebule posiekaną w kostkę.
2.Dokładamy przygotowane wcześniej mięso i obsmażamy do ścięcia białka a następnie wsypujemy ryż i przesmażamy kilka minut aż stanie się szklisty.
3.Dolewamy wino i gotujemy aż większość płynu odparuje i wchłanianie się w ryż.
4.Wówczas dolewamy porcjami ciepły bulion w ten sposób, ze wlewamy około ½ szklanki płynu i kontynuujemy gotowanie. Gdy płyn się wyczerpie dodajemy kolejną porcję.
5.Razem z ostatnią porcja bulionu dodajemy pokrojone w połówki czarne oliwki i posiekane w plastry szparagi. Główki szparagów nie kroimy, dodajemy w całości. Gotować do odparowania nadmiaru płynu. Szparagi powinny pozostać al dente. Doprawiamy do smaku solą czarnym pieprzem i tymiankiem.
Na koniec dokładamy masło i starty parmezan. Dobrze mieszamy.
Serwujemy na ciepło.
Komentarze