Risotto z kurczakiem

0 (0 ocen)

Ta popularna włoska potrawa niedawno zagościła u nas w domu, ale polubiliśmy ją od razu. Zapraszam na pyszne włoskie risotto z kurczakiem w wersji bez białego wina.

Składniki:


  • Składniki na 2 porcje :
    10 dkg ryżu arborio który jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki)
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach
    mały kawałek pora ( jakieś 2 cm )
    1/2 średniej cebulki
    sól, pieprz, papryka czerwona
    natka pietruszki oczywiście nie cała ;)
    1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz połową marchwi. Następnie kroimy pierś w kostkę i na dużej głębokiej patelni ją podsmażamy soląc ją i pieprząc.
    Teraz do dużej patelni wsypujemy nasz ryż i mieszamy, aż będzie szklisty, na końcu dokładamy naszą cebulkę z marchewka.
    Kiedy ryz będzie już szklisty dolewamy bulion, ale nie cały tak żeby nam chociaż w części przykrył ryż i mieszamy.
    Przykrywamy przykrywka, pamiętając o tym by często mieszać go!
    Pilnujemy też żeby kiedy ryz wchłonie wywar, żeby dolewać go systematycznie!
    Pod koniec gotowania, doprawiamy do smaku. Cały proces tworzenia naszego risotto trwa około 30-40 min, a efekt jest przepyszny polecam !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować