Ta popularna włoska potrawa niedawno zagościła u nas w domu, ale polubiliśmy ją od razu. Zapraszam na pyszne włoskie risotto z kurczakiem w wersji bez białego wina.
Składniki:
Składniki na 2 porcje :
10 dkg ryżu arborio który jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach
mały kawałek pora ( jakieś 2 cm )
1/2 średniej cebulki
sól, pieprz, papryka czerwona
natka pietruszki oczywiście nie cała ;)
1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego wyrobu
Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę z porem oraz połową marchwi. Następnie kroimy pierś w kostkę i na dużej głębokiej patelni ją podsmażamy soląc ją i pieprząc.
Teraz do dużej patelni wsypujemy nasz ryż i mieszamy, aż będzie szklisty, na końcu dokładamy naszą cebulkę z marchewka.
Kiedy ryz będzie już szklisty dolewamy bulion, ale nie cały tak żeby nam chociaż w części przykrył ryż i mieszamy.
Przykrywamy przykrywka, pamiętając o tym by często mieszać go!
Pilnujemy też żeby kiedy ryz wchłonie wywar, żeby dolewać go systematycznie!
Pod koniec gotowania, doprawiamy do smaku. Cały proces tworzenia naszego risotto trwa około 30-40 min, a efekt jest przepyszny polecam !
Komentarze