Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać oliwę z masłem,wrzucić mięso pokrojone na małe kawałki( oddzielone od kości i skóry).Podsmażyć na średnim ogniu na lekko złoty kolorek,dodać cebulę , zeszklić ją i ogień zmniejszyć na mały.Do kurczaka i cebuli dodać paprykę pokrojoną w paski ,pieczarki pokrojone na ćwiartki,ryż i podsmażamy przez 2 minuty.Wlać wino, mieszać aż odparuje. Wlać połowę rosołu , cały czas mieszamy do wchłonięcia, potem kolejna połowa rosołu ,mieszamy przez ok. 20 minut. Ryż musi być kremowy i lekko twardy.Na sam koniec dodajemy groszek,doprawić do smaku solą i pieprzem ,chwilkę podgrzewamy i nakładamy na talerze , posypać każda porcję posiekaną pietruszką.
Komentarze