Risotto z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Smaczna potrawa z kurczaka i ryżu ,

  • Łatwy

Składniki:

  • - pałki kurczaka (duże): 2 sztuki
    - ryż (do risotto): 1 szklanka
    - rosół drobiowy: 2 szklanki
    - białe wino: 0.5 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - oliwa (lub olej roślinny): 1 łyżka
    - pieczarki (białe): 10 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka (świeża ,czerwona): 1 sztuka
    - groszek konserwowy: 0.5 puszki
    - sól,: 1 łyżeczka
    - pieprz: 2 szczypty
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem,wrzucić mięso pokrojone na małe kawałki( oddzielone od kości i skóry).Podsmażyć na średnim ogniu na lekko złoty kolorek,dodać cebulę , zeszklić ją i ogień zmniejszyć na mały.Do kurczaka i cebuli dodać paprykę pokrojoną w paski ,pieczarki pokrojone na ćwiartki,ryż i podsmażamy przez 2 minuty.Wlać wino, mieszać aż odparuje. Wlać połowę rosołu , cały czas mieszamy do wchłonięcia, potem kolejna połowa rosołu ,mieszamy przez ok. 20 minut. Ryż musi być kremowy i lekko twardy.Na sam koniec dodajemy groszek,doprawić do smaku solą i pieprzem ,chwilkę podgrzewamy i nakładamy na talerze , posypać każda porcję posiekaną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Risotto z kurczakiem

4.49 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Risotto z warzywami i kurczakiem

To może cię zainteresować